Hanneke Heezen: "Soms ervaren we een lichamelijke klacht, die veroorzaakt wordt door psychische factoren."
Hanneke Heezen: "Soms ervaren we een lichamelijke klacht, die veroorzaakt wordt door psychische factoren." (Foto: )

'De kracht van het kijken naar de persoon achter de klacht'

  Zakelijk

Eibergen - Hanneke Heezen is vorige maand als psychomotorisch therapeut begonnen bij Fysio Samen Sterk in Eibergen. Dit is een nieuwe therapie binnen de gemeente.

Lichamelijke klachten hebben vaak samenhang met de psyche, legt Heezen uit. "Soms ervaren we een lichamelijke klacht, maar wordt deze veroorzaakt door stress, spanning, overbelasting, oververmoeidheid of andere psychische factoren. Het helpt dan om naar de lichamelijke klacht te kijken. Maar komt deze toch weer terug of verdwijnt het niet, dan kan het verstandig zijn om te kijken naar de geestelijke component en hoe deze invloed heeft op de pijn. Door dit beter te begrijpen en in ons denken of handelen een verandering aan te brengen, kan de klacht naar de achtergrond gaan of zelfs verdwijnen."

Heezen is in 2006 afgestudeerd als algemeen fysiotherapeut en in haar werk ontdekte ze de kracht van het kijken naar de persoon achter de klacht. In de Master opleiding psychomotorische therapie (PMT), die ze vervolgens is gaan doen, heeft ze geleerd dat lichaam en geest onafscheidelijk zijn. PMT kan helpen bij spanninggerelateerde pijn in bijvoorbeeld nek, schouder en hoofd, bij vermoeidheidsklachten, bij somatisch onvoldoende verklaarde klachten, bij angstklachten en bij stemmingsproblemen.

Fysio Samen Sterk is gevestigd aan de Bartelinksgang 1 in Eibergen. Meer info: tel. 0545-477031 / email: info@fysiosamensterk.nl

fysiosamensterk.nl

Meer berichten