Foto: PR

Jong Gelre laat trekkers al kwart eeuw trekken

  Verenigingen

Noordijk - Dit jaar organiseert Jong Gelre Neede voor de 25ste keer de jaarlijkse trekkertrekwedstrijd. Op zaterdag 13 juli is iedereen vanaf 12.30 uur welkom op het erf van de familie Tijert aan de Noordijkerveldweg 12 in Noordijk.

Rond de 100 deelnemers doen een gooi naar de prijzen. 's Avonds vindt in de schuur de prijsuitreiking plaats en is er gelegenheid om gezellig na te praten en te proosten op de winnaars. Er wordt getrokken op twee banen van elk 100 meter lang en 10 meter breed.

De Agrarische Commissie die 25 jaar geleden begon met de trekkertrek is inmiddels opgegaan in het algemene bestuur van plattelandsjongerenvereniging Jong Gelre Neede. Op deze dag zijn zo'n vijftig van de 85 leden van de club actief om deze dag goed te laten verlopen.

Bij de trekkertrek draait alles om krachtmeting. Het is in de eerste helft van de twintigste eeuw ontstaan in Noord-Amerika. Agrariërs testten onderling wie de sterkste tractor had. Dit werd destijds bepaald door het verslepen van keien. In de loop van de tijd hebben de keien plaatsgemaakt voor een aanhanger die versleept moest worden.

En deze aanhanger is inmiddels getransformeerd tot de huidige 'sleepwagen'. Die sleepwagen wordt zo ingesteld dat deze, naarmate je een grotere afstand aflegt, steeds meer weerstand biedt, doordat het gewicht van de sleepwagen naar voren schuift. Om een eerlijke strijd te krijgen worden de tractoren ingedeeld in gewichtsklassen. Elke klasse heeft uiteindelijk een eigen winnaar.

Er doen allerlei trekkers mee. Van niet-aangepaste trekkers, die zo uit de schuur van een boer of loonwerker komen, tot juist trekkers waar maanden aan gesleuteld is. Daarnaast zijn er de sportklasses en de pro stock trekkers. Deze tractoren zijn speciaal voor de trekkertrek omgebouwd en zorgen voor een hoop spektakel op de baan.

Ter ere van de 25e editie zijn er dit keer extra activiteiten op het terrein. Voor de kinderen is er een springkussen en een grote zandbak aanwezig. Entree: 4 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar gratis. Info: www.jonggelreneede.nl

Meer berichten