'Iedereen in Berkelland moet kunnen sporten'

  Verenigingen

Borculo - Tijdens het voorjaarsoverleg van de Sport Federatie Berkelland (SFB) ging het maandag 27 mei over speciale doelgroepen. Zo'n twintig verenigingen wisselden hun ideeën hierover uit.

Nienke Maas en John Willemsen, beiden lid van de werkgroep aangepast sporten in Berkelland bij de SFB, namen de aanwezigen in zaal Prinsen in Haarlo mee in het thema speciale doelgroepen. Het uitgangspunt is dat 'iedereen in Berkelland moet kunnen sporten'. Willemsen: "Het gaat hier om kwetsbare doelgroepen, die een grote afstand hebben tot sport en beweging en nu nog moeilijk de weg weten te vinden naar een vereniging." Het gaat onder meer om ouderen, mensen met een beperking, mensen met beginnende dementie, autisme, statushouders, een chronische ziekte en mensen met psychische problemen. "Sport en bewegen worden steeds meer als middel gevraagd om deze doelgroepen te activeren en hen meer te laten participeren in de samenleving. Dit vanwege de positieve effecten op lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar hoe doe je dat als club?", aldus Willemsen.

De SFB krijgt steeds vaker de vraag aanbod te ontwikkelen voor deze mensen. "Soms lukt het om deelnemers direct onder te brengen bij een club of al bestaande activiteit. Steeds vaker wordt echter nieuw aanbod ontwikkeld. Als de SFB een dergelijk sporttraject start, is de wens om dit zoveel mogelijk samen met clubs te doen. Dat kan clubs naast nieuwe leden ook nieuwe vrijwilligers opleveren en geeft mogelijkheden om op andere momenten te sporten."

Bij elke doelgroep was een ervaringsdeskundige uitgenodigd om zo de verenigingen te inspireren. Gastsprekers waren Wilma Oonk van team Voormekaar Borculo, Lucel Bennink van G-team FC Eibergen, Margriet van der Veer van Perron 8, Syrische sporter Adnan Abdul Hannan, Tine Bouwman projectleider dementie gemeente Berkelland en Alexander Tempels van Uniek sporten/Achterhoek in Beweging.

Info: tel. 0545-476727 / info@sportfederatieberkelland.nl

sportfederatieberkelland.nl

Meer berichten