André Penterman en Wim Tijink vieren een lustrum met 't Heukske. De club gaat een tien over rood-toernooi houden.
André Penterman en Wim Tijink vieren een lustrum met 't Heukske. De club gaat een tien over rood-toernooi houden. (Foto: PR)

Jarige biljarters Heukske moeten hun plan bijstellen

  Verenigingen

EIBERGEN - Biljartvereniging 't Heukske bestaat veertig jaar. Dat lustrum had de club op willen luisteren met een zogeheten vierballentoernooi. Maar ter elfder ure heeft de vereniging uit Eibergen het evenement afgeblazen. Er was amper animo. Nu probeert de club het met een tien over rood-toernooi. Dat biljartevenement wordt uitgesmeerd over een maand.

De eerste toernooidag is 26 april, de finale op 25 mei. Voorzitter André Penterman van 't Heukske verwacht dat de interesse voor het tien voor rood-toernooi veel groter zal zijn. "De belangstellenden hebben nog enkele weken om zich aan te melden. Dat gaat wel goed komen. Tien over rood is een bekend spel in de biljartsport", weet Penterman.

De club wilde in het lustrumjaar een ludiek toernooi organiseren. Het bestuur had gehoopt op diverse aanmeldingen voor het vierballentoernooi. Bij dat spel liggen vier in plaats van drie ballen op het groene laken. "Maar we hebben vorige week een streep gezet door dat toernooi. We hadden maar tien aanmeldingen."

Tien over rood is bekender. Bij dat spel levert een carambole alleen een punt op als de speelbal eerst de rode bal raakt. Het lustrumtoernooi wordt gehouden in café De Beuk in Eibergen. Dat etablissement kan niet los van 't Heukske worden gezien.

"De vorige uitbater van het café was de medeoprichter van 't Heukske. De oprichting was op 28 mei 1979. Het was de vader van Wim Tijink, die nu de eigenaar van De Beuk is. Wim is ook een biljartliefhebber. Er staan twee biljarttafels in De Beuk. Elk jaar worden vlak voor de competitie de lakens vervangen", zegt Penterman.

De Beuk is volgens hem een perfecte locatie voor de vereniging, die zo'n 35 leden telt. Vier driebandenteams en vijf libreteams van 't Heukske doen mee aan de bondscompetitie.

Penterman maakt zich geen zorgen over de toekomst van de club. "Ik ken clubs met minder dan tien leden. Wij zijn de grootste biljartvereniging in Eibergen. Alle clubs kampen met vergrijzing. Dat hoor je overal. De jeugd gaat niet biljarten. Vaak worden ze pas op oudere leeftijd lid van een biljartvereniging. Meestal zijn ze dan al in de veertig of vijftig. Ik schat de gemiddelde leeftijd bij ons op 55 jaar", zegt Penterman, die zelf 57 is.

Tien over rood is niet de enige activiteit die de jarige club organiseert. Na de finale op 25 mei is er nog een feestavond in De Beuk. Ook gaat het clubbestuur nog aan de slag met een kadertoernooi in september. Daarvoor worden goede biljarters uitgenodigd. "Dat toernooi houden we in het eerste weekeinde van september. Dan liggen net de nieuwe lakens op de tafels. De uitgenodigde spelers zijn dus de eersten die op de vernieuwde tafels spelen", zegt Penterman.

Meer berichten