De training van een jeugdgroep in Borculo. Eigen foto.
De training van een jeugdgroep in Borculo. Eigen foto.

Jong en oud weerbaarder dankzij Kwoon Dat Mor

  Verenigingen

De leden van Kwoon Dat Mor staan al jarenlang hun mannetje in binnen- en buitenland. Hoeveel medailles er zijn behaald? Leraar Gijs Lijnsvelt is intussen de tel kwijtgeraakt. Maar dat maakt ook niet veel uit. Het gaat erom dat zijn leerlingen met veel plezier Shaolin Kempo kunnen uitvoeren. Dat is een oosterse vechtkunst.

BORCULO - Kinderen krijgen onder andere meer zelfvertrouwen door Shaolin Kempo. De 56-jarige docent van de school Kwoon Dat Mor wil graag een misverstand uit de weg ruimen. "Veel mensen denken nog steeds dat kinderen door vechtsport agressiever worden. Maar dat bestrijd ik. Je ontwikkelt niet je agressiviteit, maar leert je juist beheersen. Het gaat om respect, discipline, mentale en fysieke weerbaarheid en zelfvertrouwen ontwikkelen. Van veel ouders hebben we al positieve reacties gekregen."

Kwoon Dat Mor is de naam van de school, Shaolin Kempo is de naam van de sport. Lijnsvelt geeft les in Borculo en Lochem. "We hebben bijna honderd leden. Ze komen onder meer uit Borculo, Ruurlo, Eibergen, Neede, Harfsen en Lochem." Kwoon Dat Mor bestaat inmiddels 10 jaar. Lijnsvelt tilde het van de grond. "Wij zijn zestien jaar geleden in Ruurlo komen wonen. Daarvoor woonden we in Amersfoort en Tiel. Ook in Amersfoort gaf ik kempolessen. Ik heb het destijds in Berkelland opgezet en kende een heel goede start. We hadden op de open dag zo'n veertig belangstellenden. Twintig van hen werden lid. Ook was er veel publiciteit. De kranten schreven erover, het kwam op de radio en er werden opnames gemaakt." In de afgelopen jaren is het ledenaantal gestaag gegroeid. Het leeuwendeel van de leden is jeugd. Met Shaolin Kempo leren ze allerlei vechttechnieken. "Het lijkt wel op karate, maar bij Shaolin Kempo zijn de bewegingen iets sierlijker. De verhouding tussen arm- en beenbewegingen zijn bij deze vechtkunst in balans. Ze worden allebei ongeveer vijftig procent gebruikt", zegt Lijnsvelt. In de wedstrijden zijn er verschillende disciplines. Enerzijds de kata en anderzijds het tweegevecht tegen een tegenstander. Kata is een schijngevecht tegen een denkbeeldige opponent. 'Semicontact' en 'fullcontact' noemt Lijnsvelt dat.

De lessen in Borculo worden gegeven in de sportzaal van 't Timpke. Dat is een prima locatie. "Soms komen er wel eens kinderen kijken na een zwemles in 't Timpke. Daardoor zien ze deze sport. Verder is mond-tot-mondreclame belangrijk. Daarnaast ga ik ook naar sportdagen van basisscholen. Dan kunnen kinderen kennismaken met Shaolin Kempo." Lijnsvelt vindt het belangrijk dat leden in een veilige omgeving kunnen sporten. "Iedereen moet hier met plezier aan mee kunnen doen. Het gaat er niet om dat ze dit op straat toepassen bij een ruzie. Dat is de agressieve benadering. Dat willen we niet. Wel willen we meer zelfvertrouwen creëren. Kinderen worden weerbaarder. Iemand die gepest wordt, zal door zijn veranderde uitstraling zich veiliger voelen. Maar deze sport is er niet alleen voor hen. Shaolin Kempo is voor iedereen: jong en oud, man en vrouw. Ons jongste lid is 5 en ons oudste lid is 58 jaar."

Shaolin Kempo is in de jaren '50 in Nederland ontstaan uit het Indonesische kuntao en pentjak silat en het Japanse karate en jiujitsu. De grondleggers zijn Carl Faulhaber (1942-1974) en Gerard Meijers (1934). Bron: Shaolin Kempo Bond.

Meer berichten