'Mijn doel is om met Coposta M eventing bij de paarden te rijden'
'Mijn doel is om met Coposta M eventing bij de paarden te rijden' (Foto: PR)

Lynn Bouwmeester: 'Niets is mooier dan werken met paarden'

  Sport

Neede - Lynn Bouwmeester uit Neede is één van de beste eventingruiters uit de regio en mag daarom op 5 oktober in Hattem meedoen aan het NK eventing in de klasse L.

Lynn Bouwmeester (bijna 19) is lid van PSV Diepenheim. "Ik heb voor Diepenheim gekozen, omdat zij een prachtige accomodatie hebben, inclusief binnenrijhal. En om de gezellige sfeer, natuurlijk."

Alles zelf doen

Ze komt niet uit een paardenfamilie en met ouders die niets van paarden wisten, weet zij inmiddels toch een heel eind te komen in de paardensport. "Opzadelen, mijn paard op trailer zetten en zelfs punten indraaien (noppen in de hoefijzers voor extra grip, red.) heb ik van kleins af aan moeten doen. Maar niets is mooier dan met paarden werken en de liefde die je daarvoor terugkrijgt; ik hoop hier in de toekomst mijn werk van te kunnen maken."

Hard werken of talent?

"Of ik het van mijn talent moet hebben of van hard werken? Ik denk dat het een combinatie van die twee is. Met daarbij een goed incasserings- en doorzettingsvermogen, aangelengd met passie en de wil om te slagen in deze sport. Vallen en weer opstaan."

Lynn is begonnen bij Manege Nijhuis in Eibergen, waarna ze op haar achtste met James een eigen pony kreeg. Uiteindelijk werd de Needse met James Overijssels kampioen (omdat Diepenheim in Overijssel ligt!) in de L2 dressuur en mocht zij door naar het NK.

Paardgefokte pony

Toen ze te groot werd voor James kreeg Lynn een D-pony, Dancer. "Met Dancer heb ik het crossen ontdekt. Dat vond Dancer ook het leukste om te doen." Met deze pony heeft zij uiteindelijk de klasse M springen en de klasse L in de cross gehaald. Haar derde pony werd Coposta van Tojopehoeve Z, een zogeheten 'paardgefokte pony'. Dat betekent dat de ouders paarden zijn, maar dat de nakomeling klein blijft.

"Mijn doel is om met Coposta M eventing bij de paarden te rijden, dat lijkt me zo gaaf. Met haar 1,55 meter tussen het paardengeweld op dat niveau crossen, dat zou toch super stoer zijn!" Vorig jaar werden Lynn en Coposta Overijssels kampioen in de klasse L eventing pony's.

Baantje bij Elite

Lynn studeert Junior Account Management niveau 4 aan het Graafschapcollege en werkt daarnaast bij Elite B.V. in Neede. "Mijn leven is best druk met school, werk en mijn paarden." Lynn stopt heel wat uurtjes in haar paarden, want ze doet alles zelf. "Alleen als ik niet kan, nemen mijn ouders het uitmesten voor hun rekening, want de paarden moeten er droog bij staan. Het is mijn sport, dus ik ben verantwoordelijk, dat hebben mijn ouders mij altijd voorgehouden." Op het onderdeel eventing wil ze naar de top. Eventing is een combinatie van springen, dressuur en crossen.

Tim Lips

Drie dagen voor het aanstaande NK krijgt ze een clinic aangeboden van Tim Lips, Nederlandse beste eventingruiter. "Ik heb meegedaan aan een scoutingdag van het Bavaria 0.0 Talent Team en daar zat ik bij de potentials, vandaar dat ik een les mag rijden bij Tim Lips. Hoe gaaf is dat?"

Meer berichten