Er is nog één wedstrijd te gaan, maar niemand kan Vera Mensink nog passeren op de ranglijst.
Er is nog één wedstrijd te gaan, maar niemand kan Vera Mensink nog passeren op de ranglijst. (Foto: Simon in 't Veld)

Vera Mensink een wedstrijd voor het einde al Nederlands kampioen

  Sport

EIBERGEN - Vera Mensink is Nederlands kampioen korte survival. Er is nog één wedstrijd te gaan, maar niemand kan haar nog passeren op de ranglijst. Ook in Harreveld zondag wist ze te winnen.

Het is snel gegaan met Vera Mensink (27) dit seizoen. De inwoonster van Eibergen besloot een jaar geleden om de trainingsintensiteit op te voeren. Die beslissing legde haar geen windeieren. Mensink heeft de Nederlandse titel op de korte survival inmiddels op zak. "Ik doe zondag ook nog in Den Bosch mee, maar niemand kan mij in de tussenstand nog inhalen. In Den Bosch wil ik er nog wel bij zijn. Ik probeer te winnen en haal daar de prijs op", zegt Mensink. De laatste wedstrijd mag geen cooling down worden. Nee, de Acherhoekse wil nog een keer vlammen. Daarna is het tijd om de teugels te laten vieren. "Het nieuwe seizoen begint pas in september weer."

Mensink doet sinds zeven jaar aan survival. Het lijkt een opmerkelijke keuze. Survival was immers vooral een mannensport. Maar een mannenbolwerk is het volgens Mensink allang niet meer. "Steeds meer vrouwen hebben voor deze sport gekozen. Wedstrijden met meer dan honderd vrouwelijke deelnemers is heel normaal."

Vera Mensink vindt survival uitdagend. "Ik heb vroeger aan hardlopen en schaatsen gedaan. Maar ik hou ook van aanpakken. Ik wil de grens opzoeken, meer prikkels krijgen. Survival is afwisselender met al die hindernissen", zegt ze. Mensink loopt nog steeds wel eens hard. Maar trainen voor een halve marathon of een hele marathon ziet ze niet zitten. Te eentonig. Ze zou zich gaan vervelen onderweg tijdens een grote hardloopafstand. De survival biedt veel meer variatie. De in Gelselaar opgegroeide dame is een durfal. Het zwaardere werk in de touwen schuwt ze bijvoorbeeld niet. "In Harreveld zondag was er een pittig parcours met een lange apenhang. Al met al waren er op de afstand van zeven kilometer zo'n 35 hindernissen. Heerlijk vind ik dat."

Mensink deed het hele seizoen mee aan wedstrijden. Daarvan wordt een klassement opgemaakt. "Ik heb één grote concurrent. Dat is Bianca Rougoor uit Breedenbroek. Maar zij kan mij niet meer inhalen." De goede resultaten van Mensink komen niet uit de lucht vallen. "Ik ben dit seizoen anders gaan trainen. Tot vorig jaar trainde ik voornamelijk alleen. Nu train ik met een groep mannen. Het gaat harder. Ik merk dat ik daardoor beter ben geworden. Ik train minimaal vier keer in de week." De nationale titel is het hoogst haalbare. "Een EK of WK is er niet. Er zijn wel wedstrijden in België en Zweden, maar de sport is te klein om een Europees kampioenschap te organiseren."

Meer berichten