Een deel van de complete selectie in Zuid-Afrika. Geert Leusink staat niet op deze foto.
Een deel van de complete selectie in Zuid-Afrika. Geert Leusink staat niet op deze foto.

Touwtrekkers Heure maken indruk in Zuid-Afrika

  Sport

BORCULO - De touwtrekkers van Heure baarden opzien door met enkele wereldtitels huiswaarts te keren. De club uit Borculo was succesvol op de mondiale titelstrijd in Zuid-Afrika.

Ankerman Geert Leusink (49) kijkt terug op een fantastisch evenement. "Het wereldkampioenschap was in Kaapstad. We hadden uitzicht op de Tafelberg en de Atlantische Oceaan. De wedstrijden waren op een sportveld van een schoolcomplex. Bij de jeugd in Zuid-Afrika is touwtrekken heel populair. Er worden zelfs lessen in die sport gegeven", zegt Leusink, die vol indrukken is teruggekeerd.

De ervaren laatste man aan het touw heeft al heel wat kampioenschappen meegemaakt. Als tiener stond hij voor het eerst aan het touw. Al snel werd touwtrekken voor hem een serieuze sport. En daar horen ook belangrijke toernooien bij. Met Heure was hij op diverse Europese kampioenschappen en wereldkampioenschappen van de partij. Ze vonden ook wel eens plaats in Nederland. "In Assen en Slagharen", weet Leusink. Grote evenementen in het buitenland maakten echter meer indruk. "In Zwitserland bijvoorbeeld zaten de tribunes vol. Toeschouwers kwamen met bussen en betaalden twintig euro voor een entreekaart. In Nederland daarentegen zie je vooral bekenden en oud-leden. De beleving bij het publiek is hier minder."

Toch staan Nederlanders op internationale toernooien hun mannetje. Een gezelschap van vijftien touwtrekkers en begeleiders van Heure reisde onlangs af naar Zuid-Afrika. De Nederlanders deden mee aan het wereldkampioenschap voor clubs en landen. Er zijn diverse gewichtscategorieën. Leusink was ankerman van het gemengde team tot 580 kilogram en het mannenteam tot 640 kilogram. Met het gemengde team was hij het meest succesvol. Daarmee werd brons behaald. In de zwaardere klasse tot 720 kilogram pakte Heure en Nederland goud. In die teams stond Leusink echter niet aan het touw. De achttallen bestaan uit wisselende samenstellingen. Bij het clubkampioenschap is het bovendien mogelijk iemand van een andere club mee te laten doen. Heure kreeg versterking uit Vorden. Bovendien deed er een Engelse vrouw en een Engelse man mee bij Heure in het clubkampioenschap. Leusink kan het zich voorstellen dat een buitenstaander daar vraagtekens bij plaatst. Het is alsof Ajax in de Champions League een gastspeler van Manchester United mee laat doen. "Bij clubteams mag dat. In het landentoernooi is dat niet toegestaan. Ook ik heb wel eens in Engelse clubteams meegedaan. Ankermannen zijn in het touwtrekken dun gezaaid."

Touwtrekken is een amateursport. De touwtrekkers moeten een groot deel van de reis en het verblijf zelf financieren. Ook ontkomen ze er niet aan vakantiedagen op te nemen. "Meedoen aan een EK of WK kost geld. Ik spaar daarvoor", zegt de melkveehouder. Het volgende internationale toernooi is het EK 2019 in Ierland.

Meer berichten