Mayke Leusink werd met haar 31-jarige pony Heurby tweede bij de Gelderse kampioenschappen en nu mag het duo naar het NK.
Mayke Leusink werd met haar 31-jarige pony Heurby tweede bij de Gelderse kampioenschappen en nu mag het duo naar het NK.

Oud dametje mag nog één keer knallen

  Sport

Rekken - Het zou haar laatste wedstrijd zijn. De 31-jarige Heurby deed op zondag 5 augustus mee aan de Gelderse Kampioenschappen in Steenderen en zou daarna met pensioen gaan. Maar de achtjarige Mayke Leusink mag op 25 augustus met haar ouwe trouwe pony naar de Nederlandse kampioenschappen. Dat is het gevolg van het feit dat het duo begin augustus zomaar even Gelders reservekampioen werd in de klasse L cat. AB. door Franklin Veldhuis

Het verhaal van merrie Heurby is bijzonder. Mayke's moeder Chantal, zelf ook een verdienstelijk amazone, vertelt: "Heurby is de pony waar mijn zusje altijd op gereden heeft als kind. Heurby is 19 jaar bij ons weggeweest, daarna is ze verkocht. Vier jaar geleden kwam ze bij toeval weer bij ons in beeld en het bleek de perfecte pony voor Mayke."

'Jonge pony?'

Chantal lepelt de bijzondere anekdotes over de oude, maar nog jong ogende pony moeiteloos op: "Toen Mayke er vorig jaar mee op een wedstrijd reed, kwam er een vrouw bij mijn vader en zei: ' Wat leuk hè, dat je kleindochter foutloos rijdt met zo'n jonge pony!'. Mijn vader keek haar verbaasd aan: 'Jonge pony? Dat beestje is dit jaar 30 geworden.' Dat kon die vrouw niet geloven."

Warmte

Hoewel de pony nog redelijk jong oogt, gaat het fysiek steeds ietsje minder. Daarom is nu besloten te stoppen met wedstrijden: "Met de warmte van de afgelopen maanden at ze erg slecht. We hebben er alles aan gedaan om haar fit te houden voor de Gelderse kampioenschappen. Dat is gelukt, maar dat was al een karwei op zich."

'Hé, je vergeet mij!'

Heurby wil volgens Chantal altijd mee op concours, ook al is het maar voor de gezelligheid: "Als ik met de vrachtwagen naar een concours ga met mijn eigen paarden en ik kom langs haar wei, dan rent ze mee tot aan de draad en dan hinnikt ze: hé, je vergeet mij!"

Toetje

De 'Gelderse' zou Heurby's wedstrijd zijn en dan zou ze met pensioen gaan, maar boven alle verwachtingen werd ze knap tweede en volgt er nu dus een toetje in de vorm van het NK in Ermelo. Namens de Molenruiters uit Rekken treedt het duo daar dan voor het laatst aan.

Pensioen

Of Heurby nu wint of niet in Ermelo, na 25 augustus is het mooi geweest. Misschien zelfs daarvoor al wel. Ze moet namelijk wel gezond blijven de komende dagen. Chantal: "We proberen haar nu fit te houden voor het NK. Mocht dat niet meer lukken, dan is het goed geweest en blijven we haar vertroetelen en verzorgen totdat ze bij ons sterft. Maar hopelijk duurt dat nog wel even, want het was en is een superpony!"

Meer berichten