Logo berkelnieuws.nl


Gé Scholten (links) en Henk Sieben werpen een blik in het boek over de geschiedenis van het voetbal in Eibergen. Foto: Arie Burggraaf.
Gé Scholten (links) en Henk Sieben werpen een blik in het boek over de geschiedenis van het voetbal in Eibergen. Foto: Arie Burggraaf. ( )

Duo schrijft lijvig boek over honderd jaar voetbal in Eibergen

  Sport

EIBERGEN - Een boek over de geschiedenis van het voetbal in Eibergen? Dat was er nog niet. Wel zijn in het verleden brochures uitgegeven door de voetbalclubs die Eibergen gekend heeft. Nu wordt een boek gepresenteerd over honderd jaar voetbal in Eibergen. Gevoetbald wordt er in deze plaats echter al langer dan een eeuw. "Maar het is nu exact honderd jaar geleden dat de eerste voetbalclub in Eibergen is opgericht, die door de KNVB werd erkend", zegt redacteur Henk Sieben.

Die eerste door de bond erkende club is De Zwaluwen. Maar die vereniging bestaat allang niet meer. In Eibergen hebben meerdere fusies plaatsgehad. FC Eibergen is nu nog de enige club in het dorp. Die vereniging zag in 2006 het levenslicht na een krachtenbundeling van SC Eibergen met SSSE. Sieben vond het interessant om in de historie van het Eibergse voetbal te duiken.

Twee jaar geleden raakte hij aan de praat met Gé Scholten. "Hij is archivaris van Eibergse Boys en SC Eibergen. Scholten was zelf ook een verdienstelijk voetballer. Zelf heb ik die voetbalachtergrond niet. Ik ben alleen keeper van het schoolteam geweest", zegt Sieben met een lach.

Zowel Sieben als Scholten is vrijwilliger bij museum De Scheper in Eibergen. Ze waren het er beiden over eens dat er een goed boek moest komen over de geschiedenis van het voetbal in Eibergen. De twee initiatiefnemers kregen voor dat idee de handen op elkaar bij FC Eibergen. Johan Schot en Hans Hanning boden ondersteuning. De taak van het viertal was om de geschiedenis zo goed mogelijk in kaart te brengen. "We wilden geen boek met alleen maar uitslagen. Het gaat om de verhalen. Voor iedereen moet het aantrekkelijk zijn om het te lezen. Ik denk dat het boek ook interessant is voor mensen uit omliggende plaatsen", zegt Sieben.

Een eeuw geleden was Nederland verzuild. De maatschappij was verdeeld in ideologische groepen. "Het georganiseerde voetbal in Eibergen is ooit begonnen met de oprichting van ONC. Oranje Nassau Club werd al in 1906 opgericht. Daarna ontstonden Concordia en Togido. Togido was overigens een vereniging van grenswachten." De drie clubs smolten in 1918 samen tot De Zwaluwen. Maar die vereniging werd teruggefloten door de KNVB. "De Zwaluwen moest de naam wijzigen, omdat er al een club met die naam bestond. De Zwaluwen werd Eibergse Boys."

Later werden SSSE en DES opgericht. SSSE was protestants-christelijk, de katholieken trapten bij DES tegen de bal. Later zijn er opnieuw fusies geweest. Tot uiteindelijk dus het huidige FC Eibergen is ontstaan.

In het kader van honderd jaar voetbal worden meerdere activiteiten georganiseerd bij FC Eibergen. Het boek kost 12,50 euro en is bij boekwinkel Gellekink te koop.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox