Al na een kilometer of 5 fietsen de deelnemers door de koeienstal van Te Biesebeek om daarna het Kerkloobos in te duiken. Foto: Henk ter Horst
Al na een kilometer of 5 fietsen de deelnemers door de koeienstal van Te Biesebeek om daarna het Kerkloobos in te duiken. Foto: Henk ter Horst

'Dwars deur de stal' tijdens Bos&Veen Tocht Eibergen

  Sport

Eibergen - Tourclub Eibergen houdt zondag 25 februari haar tweede veldrit van dit seizoen. Het is de zogenaamde Bos&Veen Tocht. Een aantal leden van TCE is maanden druk geweest om deze veldrit compleet te vernieuwen. Ze hebben er een bijzonder uitdagende, afwisselende en avontuurlijke tocht van gemaakt. Zo gaat de route dwars door een stal.

Er kan tussen 9.00 en 10.00 uur gestart worden bij de Pickerhal. De afstanden die gereden kunnen worden zijn 35, 45 en 60 km. Tourclub Eibergen is er in geslaagd een volledig nieuwe veldrit te ontwerpen. Na de start eerst een stukje zuidwaarts over de rode fietsbaan om vervolgens via zandweggetjes en een slootkantje de N18 over te steken richting 't Brendeke. Al na een kilometer of 5 fietsen de deelnemers door de koeienstal van Te Biesebeek om daarna het Kerkloobos in te duiken. Na enkele zandweggetjes en gravelpaden volgt het altijd uitdagende stuk door de Breken. Na een slootkantje volgt de eerste splitsing: de 35 km fietst richting Rekken, terwijl deelnemers aan beide langere afstanden doorstomen richting de bossen in het Crosewickerveld; ook zij zetten daarna koers richting Rekken.

Na de passage van de Berkelstuw en de brug volgt voor alle deelnemers een 'zoer stukske' en een fraai single trackje. Tussen twee weilanden door over wat ooit een pad was en over een boerenerf komen de bikers op een stukje verharde weg, waarna onmiddellijk weer een lus door een bos volgt en even later is de tweede splitsing: de beide korte afstanden gaan links richting de verzorgingspost, terwijl de 60 km pedaleurs richting de single tracks van het Bos van Jos koersen.

De beide korte afstanden pakken nog enkele single tracks vóór dat ze de verzorgingspost bereiken; de langste afstand gaat via het Jurisdictiepad eerst richting het Duitse Lüntenerveld om via het Kommiezenpad en het Haaksbergerveen naar de verzorgingspost te rijden.

Na de verzorgingspost vervolgen alle deelnemers de route richting de Oostendorper watermolen en via opnieuw fraaie single tracks en schouwpaden in het Lankheet bereiken ze voor even het asfalt van de Haaksbergsebinnenweg. Via een smal padje komen ze in de Nachtegaal; een fraai en uitdagend stukje natuur. Daarna gaat 't richting 't Loo en via de Berkelwal toeren ze richting de Mallemse Molen en vandaar naar de Jöddenbulten; onmiddellijk na dit Joodse kerkhof volgt de derde splitsing.

De 35 km steekt de N18 over en koerst richting de finish. De beide langere afstanden krijgen nog enkele uitdagingen voor de kiezen; via 't Wievenveld en de Mallemer Es komen ze op de uitdagende single tracks van het MTB-parcours op de Bijenkamp; en dan is 't nog niet gedaan, want vóór dat ze de finish in zicht hebben volgen nog de paden van het Slingerbos.

TCE–Tourclub Eibergen heeft via S(up)port for Nature toestemming gekregen deze tocht over de aangegeven route te houden: zowel de beheerder van 't Lankheet, Natuurmonumenten als Staatsbosbeheer hebben hun fiat voor deze prachtige tocht gegeven. Daarnaast is er overleg geweest met meerdere landeigenaren; ook zij gaven toestemming om op zondag 25 februari over hun gronden te mogen veldrijden.

Info: www.tceibergen.nl

Meer berichten