In Arnhem staan nu tiny houses tot de tijd dat de kavel waar ze op staan, ontwikkeld wordt.
In Arnhem staan nu tiny houses tot de tijd dat de kavel waar ze op staan, ontwikkeld wordt. (Foto: Frank Visschedijk)

Tijdelijke huizen op agrarische grond in Eibergen

  Politiek

Eibergen - Eenpersoonshuishoudens kunnen in Berkelland nauwelijks een woning vinden. Daarom werkt de gemeente aan een plan voor zogeheten 'tiny houses'. CDA-fractievoorzitter Gerard Hilhorst ziet het helemaal zitten. Vooral tot 2025 is er volgens hem een schreeuwend tekort aan eenpersoonswoningen. Door Simon Trommel

Tiny houses zijn kleine, tijdelijke woningen met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Voor de mensen die zich verenigd hebben in Tiny House Nederland biedt het vooral de gelegenheid om bewuster en duurzamer te wonen met wat je echt nodig hebt. Ook de gemeente Berkelland vindt het aanjagen van nieuwe woonvormen belangrijk. Daarom werkt de gemeente nu aan de uitgangspunten om ze te plaatsen. Tijdelijke woningen zijn een goede oplossing, denkt ook Hilhorst. De bevolking van Berkelland neemt toe, maar daalt over een aantal jaren ook weer. Om die piek nu op te vangen zijn tijdelijke woningen een uitkomst.

Ook de provincie ziet dat graag: de woningnood in heel Gelderland is hoog. De provincie gaat snel meer mogelijkheden creëren voor tiny houses, zegt gedeputeerde Peter Kerris (PvdA). Naar verluidt maakt de provincie tientallen miljoenen vrij voor het aanjagen van de woningbouw, gewone huizen en tiny houses.

"Juist de huishoudens van één persoon, zoals jongeren of mensen die scheiden, kunnen moeilijk een plek vinden", zegt Gerard Hilhorst. "Die woningen zijn niet of niet snel genoeg beschikbaar. Wonen moet bereikbaar zijn en betaalbaar. Berkelland is heel aantrekkelijk om te wonen. Vooral de nieuwe N18 heeft daar aan bijgedragen. Vanuit Neede ben je nu bijvoorbeeld in tien minuten in Enschede. Je doet er in Enschede langer over om van de ene kant van de stad naar de andere kant te komen. Met deze huizen kunnen ook eenpersoonshuishoudens er makkelijker voor kiezen om niet in de stad te gaan wonen, maar bijvoorbeeld in Berkelland."

Het initiatief in Berkelland sluit ook aan bij de wens van de provincie Gelderland. Gedeputeerde Peter Kerris: "De provincie Gelderland werkt aan een Actieplan Wonen om de woningbouw te versnellen. Vooral starters kunnen geen betaalbare woning meer vinden. Het toevoegen van flexibele woningen is onderdeel van het actieplan."

In Nieuwegein staan nu tiny houses tot de tijd dat de kavel waar ze op staan, ontwikkeld wordt. "Het zijn fijne bewoners, ze organiseren voor de buurt barbecues en buurtontmoetingen", zegt Ron van Schaik van de gemeente Nieuwegein. "Het is ook duurzaam. Als je zo klein woont, dan kun je niet veel spullen hebben. Ze zijn zelfvoorzienend: ze hebben de riolering zelf verzorgd en ook de opwekking van elektriciteit doen ze zelf, met zonnecollectoren."

Eerst had de gemeente wel wat bedenkingen. Maar de projectontwikkelaar heeft samen met Tiny Houses Utrecht gezorgd voor een passende groep bewoners. De gemeente heeft het mogelijk gemaakt door aangepaste regelgeving. Over een aantal maanden gaan de tiny houses daar weer weg.

Algemeen Directeur Harm Mensink van ArthurArmstrong bv denkt dat Nieuwegein een goed voorbeeld is voor de gemeente Berkelland, zeker in deze periode van woningnood. Hij heeft bij de gemeente, namens de grondeigenaar een plan ingediend voor een nu nog agrarisch perceel van 7300 vierkante meter op de hoek Vogelenzangstraat/Warfslatweg in Eibergen.

De woningen die ArthurArmstrong op het oog heeft, variëren van 24 tot 90 vierkante meter en ook de huizen van 24 vierkante meter hebben alle voorzieningen. "Volgens ons zijn de woningen het ei van Columbus voor Berkelland. Mensen kunnen snel een tijdelijke woning bewonen, waardoor spoedzoekers snel worden bediend. Bovendien wordt verpaupering door leegstand later voorkomen, omdat het tijdelijke woningen betreft. Als de bevolking kleiner wordt, dan kunnen ze zo weer weggehaald. Wij hebben een plan geschreven dat alle ruimtelijke en milieukundige toetsen kan doorstaan. Het is duurzaam en flexibel. Een prima oplossing voor de gemeente Berkelland om nu in een behoefte te voorzien. En bij krimp zijn ze zo weer weg."

Meer berichten