De leden van de jongerenraad Berkelland met Bas Wensink als derde op de middelste rij en tijdelijk voorzitter Priscilla Duin rechtsvoor.
De leden van de jongerenraad Berkelland met Bas Wensink als derde op de middelste rij en tijdelijk voorzitter Priscilla Duin rechtsvoor. (Foto: PR)

'Hoe mooi zou het zijn als we jongeren terug kunnen trekken?'

  Politiek

Berkelland - Hun mening geven over zaken die spelen in Berkelland en hier, gevraagd en ongevraagd, advies over uitbrengen. Dat is de kerntaak van de net geïnstalleerde jongerenraad, die elf leden telt en nog wel wat nieuwe leden, vooral uit de kleine kernen, kan gebruiken. Door Marije Stomps

In de gemeenteraadsvergadering van 22 januari werd de jongerenraad officieel geïnstalleerd en vorige week donderdag kwamen ze voor het eerst bijeen. Eigenlijk nog snel volgens 'ambtelijke begrippen', want ongeveer een jaar geleden ontstond bij een aantal Berkellandse jongeren het idee. Priscilla Duin uit Neede, inmiddels technisch voorzitter van de raad, is één van hen.

Andere zienswijze

"We waren met een groepje van negen of tien mensen en wilden heel graag dat er door de gemeente mét jongeren werd gepraat in plaats van óver jongeren. Ieder van ons had zijn eigen beweegredenen, maar de gemene deler was toch wel dat jongeren niet werden betrokken bij beslissingen van de gemeente. Terwijl het juist heel raadzaam kan zijn om met elkaar in gesprek te gaan, want volwassenen hebben vaak een andere zienswijze dan jongeren. Wij kunnen van hen leren, maar zij zeker ook van ons. De jongerenraad heeft dezelfde soort functie als de welzijnsraad: we kunnen gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de gemeente."

Op de eerste vergadering werd vooral gesproken over de werkwijze van de jongerenraad. "We hebben ook wel kort gesproken over speerpunten waar we ons op willen richten, maar we zijn heel serieus. We stappen niet meteen na één vergadering naar de raad. We zorgen we dat we de kwestie eerst goed onderzoeken en overlegd hebben met de betrokken jongeren."

Hangplekken

Zo'n speerpunt kan bijvoorbeeld de hangplekken in Neede zijn. Of de woongelegenheid in kleine kernen. Jongerenraadslid Bas Wensink (19) uit Ruurlo vindt dat het daar maar droevig mee gesteld is. "Als je naar mijn woonplaats Ruurlo kijkt, wonen daar in vergelijking veel ouderen. Hoe mooi zou het zijn als we jongeren terug kunnen trekken naar de omgeving? Tenslotte is Ruurlo een prachtige plek, met goede verbindingen door het station. Maar het is heel lastig om hier als jongere een betaalbaar huis te vinden."

'Hele kluif'

De juridisch-administratieve student aan het Graafschap College in Doetinchem heeft zich zelf aangemeld voor de jongerenraad. "Het leek me een ontzettend leuke, maatschappelijke bezigheid en ik doe graag wat voor de jongeren in de gemeente. Ik ben dan wel een nieuweling in het gezelschap, maar het is een ontzettend leuke club met gezellige mensen. We hadden donderdag bijna te weinig tijd, zoveel werd er gediscussieerd. Ik ben aangesteld als notulist en had er een hele kluif aan om alles te volgen en bij te houden", lacht hij. "Er werden al best wat 'grote' punten besproken. De jongerenraad is heel ambitieus, dat is zeker!"

Leden

De jongerenraad van Berkelland bestaat momenteel uit Anne Arfman (16), Jesse Arends (20), Youri Vaalt (16) en Sanne Veldmaat (16) uit Borculo, Siebren Kleine (19), Jelle Kleinhesselink (21) en Bas Wensink (19) uit Ruurlo, Koen Hissink (20) en Joost Lankheet (23) uit Neede, Skye Nijland (16) uit Eibergen en technisch voorzitter Priscilla Duin. De raad mag maximaal uit twintig personen bestaan. Enthousiaste jongeren die mee willen praten over de gemeente zijn van harte welkom, zeker als ze uit kleine kernen komen zoals Rietmolen, Rekken, Beltrum of Noordijk.

Meer berichten