Gemeente draagt met lening steentje bij aan verbouwing

  Politiek

Berkelland - De gemeente wil het voor huiseigenaren makkelijker maken hun woning aan te passen aan de eisen van deze tijd. Voor de zogenoemde 'Kluswoninglening' wil het college van B en W een bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar stellen. Huiseigenaren kunnen tussen de 5.000 en 40.000 euro lenen.

Het college verwacht dat de kwaliteit van bestaande koopwoningen daarmee hoger wordt en beter voldoet aan de vraag. Ook verbetert de verkoopbaarheid van woningen en draagt de lening bij aan een woningvoorraad in Berkelland die meer toekomstbestendig is.

In de gemeente zijn veel vrijkomende koopwoningen gedateerd en ze voldoen niet aan de wensen van eventuele kopers. Dat de regels voor het verkrijgen van een hypotheek in de afgelopen jaren strenger zijn geworden, helpt hier evenmin bij, aldus wethouder Patricia Hoytink-Roubos: "Ruimte voor kwaliteit is in de gemeente Berkelland een kern van het woonbeleid. Met deze extra mogelijkheid bieden we opnieuw de mogelijkheid voor mensen hierin te investeren."

Net als bij andere leningen die de gemeente al aanbiedt, zoals de blijverslening, de starterslening en de asbestlening gaat de SVn de regeling uitvoeren. De SVn-Kluswoninglening is een consumptief krediet tegen een lage rente. De lening is bedoeld voor het aanbrengen van eigentijds wooncomfort in verouderde koopwoningen.

Ook mensen die een verouderde woning kopen kunnen gebruik maken van deze lening. Naar het idee van het college is dit bedrag in lijn met de gemiddelde kosten om een gedateerde woning op te knappen. Het gaat hier om een lening, dus de gemeente verwacht alle euro's die hieraan worden besteed, op termijn weer terug te ontvangen in de vorm van aflossing en rente.

De nieuwe regeling wordt breed bekendgemaakt met publicaties en tijdens bijeenkomsten, zodra de gemeenteraad er in oktober mee instemt. Dat zal gebeuren in samenhang met de andere leningen voor de verbetering van kwaliteit en duurzaamheid van woningen.

Meer berichten