Een deel van het team tijdens het verhuizen, met als derde van links Ramona Peerik en als tweede van rechts Monique Hendriksen. Foto: Franklin Veldhuis
Een deel van het team tijdens het verhuizen, met als derde van links Ramona Peerik en als tweede van rechts Monique Hendriksen. Foto: Franklin Veldhuis

Buurtzorghuis Haaksbergen: in alle rust naar het einde in Langelo

  Human Interest

De buitenkant van het monumentale pand oogt nog altijd als een boerderij, maar van binnen is alles gericht op passende zorg en geborgenheid. Vanaf volgende week kunnen mensen die terminaal zijn ook in Haaksbergen in een hospice terecht. Buurtzorg zwaait de scepter over dit vierde Buurtzorghuis van Nederland.

Haaksbergen - Zo'n acht jaar geleden is de Initiatiefgroep Hospice Haaksbergen begonnen met zoeken naar een geschikt pand. Na een jaar of vier kwam de Diaconie (De Protestantse gemeente te Haaksbergen-Buurse, red.) in beeld. Zij hadden dit pand op een prachtige locatie in de buurtschap Langelo, ietsje ten zuiden van de bebouwde kom van Haaksbergen, te koop staan. Daarna werd in Buurtzorg een geschikte zorgaanbieder gevonden.

Buurtzorgverpleegkundigen Monique Hendriksen en Ramona Peerik zijn vol lof over alle partijen, waaronder de eigenaar: "Deze boerderij is eigendom van de Diaconie. Wij huren de ruimte. Bij beide partijen staat de hulpbehoevende mens centraal." Het hospice staat middenin het groen. Voor hetzelfde geld echter was de omgeving 'rood' geweest. "In Hengelo en Enschede staan hospices in de stad. Beide heeft zijn voor- en zijn nadelen. Voor mensen die van rust en ruimte houden is dit Buurzorghuis perfect. Daarom mikken we wat doelgroep betreft niet alleen op mensen uit bijvoorbeeld Haaksbergen en Berkelland, maar ook op mensen uit de stad, die de drukte graag willen ontvluchten."

Monique Hendriksen en Ramona Peerik hebben allebei bewust gekozen voor een baan bij Buurtzorg én in dit hospice. "Ik heb zo'n twintig jaar in het ziekenhuis in Hengelo en Almelo gewerkt. Ik wilde graag meer aandacht aan mensen kunnen geven en ben daarom drie jaar geleden bij Buurtzorg in dienst getreden", motiveert Hendriksen haar keuze. 

Peerik: "Ik werk al acht jaar voor Buurtzorg. Voorheen in de wijk en vanaf nu dus in Buurtzorghuis Haaksbergen." De twee stappen met volle overtuiging is deze nieuwe functie: "Wij willen heel graag zorg verlenen aan mensen in hun laatste levensfase. Op die eigenschap zijn alle tien teamleden uitgezocht. De groep is heel divers qua leeftijd en werkervaring."

Dat het ooit een groot boerenerf was zal geen enkele bezoeker ontgaan, maar eenmaal binnen herinneren alleen de mooie gebinten en hier en daar wat schoon metselwerk nog aan het verleden. "De architecten en bouwbedrijf Scharenberg uit de Hoeve hebben er iets prachtigs van gemaakt!" Hendriksen en Peerik verontschuldigen bijna voor het feit dat ze niet alles van het verleden van het boerenerf af weten. "Wij kijken vooral vooruit. Naar komende week en de weken daarna, wanneer de eerste gasten komen. Het is wel een idee om iets van het verleden zichtbaar te maken in de centrale ruimtes. De kamers blijven echter zo neutraal mogelijk. Op die manier kan iedereen er zijn of haar eigen thuis van maken. Door foto's aan de muur, door eigen meubels. Iedereen moet zich hier thuis voelen. Mensen zijn bij ons geen nummer. Daarom hebben we ook 'maar' zeven kamers."

Open dagen

Op vrijdag 16 juni is de officiële opening voor genodigden. Zaterdag 17 en zondag 18 juni is iedereen van 11.00 tot 15.00 uur welkom tijdens twee open dagen. Bezoekers van het pand aan de Aaftinksweg 17 kunnen die twee dagen hun auto parkeren in een weiland aan het begin van de oprijlaan.

Meer berichten