Ineke van de Werf van museum Sfeer van Weleer heeft in Den Hof twee historische kamers ingericht. Op de foto's hieronder twee Rekkense boerderijen, die na een Duits bombardement zijn herbouwd.
Ineke van de Werf van museum Sfeer van Weleer heeft in Den Hof twee historische kamers ingericht. Op de foto's hieronder twee Rekkense boerderijen, die na een Duits bombardement zijn herbouwd. (Foto: Wim Giesbers)

In Rekken gaat verleden leven tijdens fietstocht

  Historie

REKKEN - Tijdens het Open Monumentenweekend valt er in Rekken en omgeving ook veel te zien dat onder het thema 'Wederopbouw' valt. Op beide dagen zijn café en winkeltje van Kerkemeijer, de Piepermolen, Dorpshuis den Hof, de Protestante kerk, de Olde Schole en museum Sfeer van Weleer geopend.

Er is een fiets- en een autotocht uitgezet van ongeveer 25 kilometer door Rekken en de grensstreek. De routes zijn gratis verkrijgbaar in het winkeltje van Kerkemeijer. De route loopt vanaf 't Kip, door het dorp Rekken, naar museum Sfeer van Weleer, de Rekkense Inrichtingen, Oldenkotte en Zwilbroek terug naar Rekken.

Medeorganisator Wim Giesbers: "De wederopbouwperiode begint direct na de oorlog en duurt tot eind jaren '60. Er was gebrek aan van alles en er was grote woningnood. In snel tempo werden er grote aantallen woningen gebouwd in Nederland volgens een die jaren kenmerkende bouwstijl. De kwaliteit bleek achteraf niet zo best. Ook in Rekken is toen een aantal bouwwerken neergezet die meest al weer verdwenen zijn. Ook wat nu dorpshuis Den Hof is stamt uit deze periode." Den Hof speelt dit jaar een belangrijke rol tijdens het monumentenweekend. Ineke van de Werf van het museum Sfeer van Weleer heeft er een tienerkamer uit de jaren '60 ingericht en een zitkamer uit de jaren '50.

In de oorlog zijn er een aantal boerderijen in elkaar geschoten. Aan het begin van de oorlog was dat Scholte van Mast (nu Vennevertloo) aan de Sappegoorsweg en Broekgaarden aan de Rekkenseweg. Beide werden getroffen door fosforbommen. Tegen het eind van de oorlog zijn een aantal boerderijen aan de Rekkenseweg getroffen.

Er zijn nog mensen in Rekken die zich deze gebeurtenissen goed kunnen herinneren. Annie Kerkemeijer, Bernard Scholte van Mast, Freek Bentsink en Gerrit Onstein zijn beide dagen in Den Hof om te vertellen over de gebeurtenissen. Op zaterdag is dat vanaf 14.00 uur en op zondag van 11.00 tot 12.00 uur.

Meer berichten