Rikie Loodeweegs (links) en Gerrie te Velthuis, twee enthousiaste vrijwilligers van museum De Scheper. Er wordt een expositie ingericht over het textielverleden van Eibergen. Deze twee dames openen de expositie volgende week.
Rikie Loodeweegs (links) en Gerrie te Velthuis, twee enthousiaste vrijwilligers van museum De Scheper. Er wordt een expositie ingericht over het textielverleden van Eibergen. Deze twee dames openen de expositie volgende week. (Foto: PR)

UPDATE: Opening expositie KTV afgeblazen, tentoonstelling gaat wél door

  Historie

EIBERGEN - Het textielverleden van Eibergen komt volgende week tot leven in museum De Scheper. Er is een expositie te zien over textielfabrikant KTV. Belangstellenden zijn welkom van 10 juli tot en met 28 september. De expositie zou oorspronkelijk al op zaterdag 9 juli worden geopend, maar door de onverwacht snel verslechterende gezondheid van museumoprichter Herman Schepers is besloten de officiële opening niet te laten doorgaan. De KTV tentoonstelling is wel vanaf 10 juli voor bezoekers te bezichtigen.

In de textielfabriek werkten ooit honderden mensen. "Wel achthonderd", weet Gerrie te Velthuis, die zelf ook bij KTV heeft gewerkt. De fabriek bestaat allang niet meer. Net als elders in deze regio kon de textielindustrie in Eibergen niet overleven. "De KTV is misschien al wel twintig jaar weg. Ik weet het niet eens precies. Mijn man Jan weet het ook niet meer exact. Hij heeft er van zijn zestiende tot zijn pensioen gewerkt", zegt Te Velthuis.

Enthousiaste vrijwilligers
De 83-jarige inwoonster van Eibergen mag met Rikie Loodeweegs de expositie openen. "Maar niet omdat wij daar lang hebben gewerkt. Ik zat er maar anderhalf jaar. Bij mijn weten heeft Rikie er nooit gewerkt. Wij openen de expositie, omdat we al heel lang vrijwilliger zijn bij het museum", zegt Te Velthuis.

Thuiswevers
De inwoonster van Eibergen kan nog vol passie vertellen over de KTV. Die fabriek was decennialang cruciaal voor de werkgelegenheid van Eibergen. De geschiedenis van KTV begon in 1830. In dat jaar begon de familie Ten Cate in Eibergen een blekerij. De onderneming groeide. In de loop van de jaren ontwikkelde de stoomblekerij zich tot een textielveredelingsfabriek. Het werk van de wevers thuis op de boerderij evolueerde tot een industriële bezigheid.

Belg
Een Belg speelde daarin een belangrijke rol. De Belg Bouquié haalde de wevers en hun getouwen vanuit hun boerderijen naar de zogeheten kastanjefabriek. Daar konden ze ongestoord en georganiseerd aan de productie van textiel werken. Ook de komst van een brug over de Berkel was belangrijk voor de ontwikkeling van de textielindustrie. Daardoor werd de verbinding over de weg naar Eibergen beter. Het was destijds een klein plaatsje in de Achterhoek, maar er kon steeds meer handel worden gedreven. Na die beginperiode kwam er behoefte aan de veredeling van de stoffen. Ook de naam van de onderneming veranderde. De Eibergse Stoomblekerij werd de Koninklijke Textiel- en Veredelingsindustrie (KTV).

Bakkerswinkel
Te Velthuis ging er zelf ook aan de slag. Maar zij zou er niet lang blijven. "Na anderhalf jaar moest ik stoppen. Mijn vader had een bakkerswinkel waar ik moest helpen. Mijn zus ging trouwen. Daardoor moest ik meehelpen in de winkel en brood wegbrengen." Haar man Jan bleef zijn hele werkzame leven bij de KTV. "Hij begon er als zestienjarige en ging er met 62 jaar met pensioen. Hij was magazijnmeester", weet Te Velthuis.

Theedoeken
Na de Tweede Wereldoorlog was er bij KTV ook een winkeltje op het terrein. "Dat liep als een tierelier. Iedereen kocht er stoffen en kleding voor een lage prijs. Dat was aanvankelijk alleen voor werknemers en hun familieleden, maar later ging iedereen in Eibergen daar stoffen kopen. Om de kussens van mijn tuinstoelen zit nog stof uit het winkeltje. Die lappen stoffen heb ik daar nog gehaald." Ook waren er kant-en-klare artikelen. Menigeen kocht een dekbedovertrek of theedoeken bij de KTV.

Op de Bleek
In museum De Scheper zijn tijdens de expositie diverse stoffen, werktuigen, pickers, foto's en andere herinneringen te bewonderen. Na bijna 175 jaar kwam echter een einde aan de textielindustrie in Eibergen. In het kader van de herontwikkeling zijn enkele gebouwen behouden als herinnering aan dit verleden. De spoorbrug over de Berkel is gerestaureerd en dient als fietsverbinding. Woonwijk Op de Bleek is verrezen op de plek waar ooit de KTV stond. De grote fabrieksschoorsteen neemt er nog een centrale plek in.

'Kinderen, kom!'
Te Velthuis hoopt dat veel plaatsgenoten de expositie bezoeken. "Maar veel voormalige werknemers zijn inmiddels al overleden. Het zou mooi zijn als hun kinderen komen kijken. De KTV was ontzettend belangrijk voor Eibergen. Daar hebben zoveel mensen gewerkt. We hadden daar ook een gevoel mee. Maar dat is er natuurlijk niet meer."

Lezing Martin Louwers
Op woensdagavond 25 september houdt Martin Louwers een lezing over het werk op de KTV. Hij is een voormalig medewerker van de KTV. Museum De Scheper aan het Hagen 24 is van wo. t/m za. geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

museumdescheper.nl

Meer berichten