Jeugd op zoek naar geheimen uit Eibergse bodem

  Historie
Geoloog Gerard Doornbos deed onlangs al een paar boringen in de put voor het museum.
Geoloog Gerard Doornbos deed onlangs al een paar boringen in de put voor het museum. (Foto: Museum De Scheper)

Eibergen -Schoolkinderen uit groep 8 van het Sterrenpalet uit Eibergen kunnen tijdens de 13e editie van de landelijke GeoWeek op 6 juni in Museum de Scheper een les in bodemonderzoek bijwonen.

De kinderen gaan zelf in de grond boren om te kijken welke schatten en grondsoorten daar verborgen zitten. De gedolven grond met eventuele bodemvondsten wordt daarna gezeefd en in museumboerderij de Vuurrever uitgebreid door de kinderen met loepjes onderzocht. Onder begeleiding van geoloog Gerard Doornbos worden er proefjes gedaan.

Enkele weken geleden zijn er door de geoloog al proefboringen verricht op het terrein van Museum de Scheper, waaronder een boring in de oude waterput. Er werd water aangetroffen op een diepte van 4,20 meter. Bij elke boring werd er een zogeheten 'boorsel' van zo'n 50 centimeter naar boven gehaald, waarbij de verschillende grond- en zandlagen goed te zien waren. Met een speciaal zuigertje heeft de geoloog wat water met steentjes naar boven gehaald en deze meegenomen voor nader geologisch onderzoek. De bevindingen worden op 6 juni met de kinderen gedeeld.

De GeoWeek is een initiatief van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap. Diverse sponsoren maken van deze GeoWeek gebruik om jongeren bekend te maken met wat je allemaal kunt met geodata en welke disciplines hiermee verweven zijn.

Museum de Scheper is open van wo. t/m za. tussen 13 en 17 uur.

www.museumdescheper.nl

 

Meer berichten