Vervlogen tijden herleven met schoolplaten

  Historie
Willem Brons schetste aan de hand van platen van Cornelis Jetses een beeld van de methodiek die men vroeger gebruikte.
Willem Brons schetste aan de hand van platen van Cornelis Jetses een beeld van de methodiek die men vroeger gebruikte. (Foto: Bertus te Raa )

Eibergen - Voor het zogenaamde 'aanschouwelijk onderwijs' maakte men vroeger gebruik van schoolplaten. Oud-docenten Rijk Schuur en Willem Brons gaven de bezoekers van de lezing in museum de Scheper op woensdag 24 april een inkijkje hoe dit vroeger ging. De twee bleken het vak van doceren allerminst verleerd, ook al zijn ze al jaren geleden gepensioneerd. Geboeid genoten de aanwezigen van hun verhaal.

Willem Brons schetste aan de hand van een aantal door Cornelis Jetses (1873-1955) gemaakte schoolplaten een beeld van de methodiek die men vroeger in het onderwijs gebruikte om kennis van het boerenleven aan te reiken.

Na de pauze liet Rijk Schuur de geschiedenis herleven met behulp van de schoolplaten die tekenaar en illustrator Johan Herman Isings (1884-1977) ontwierp. Isings is bekend geworden door zijn historische aquarellen, waaronder ruim veertig schoolplaten die hij maakte tussen 1910 en 1970.

Digitale schoolborden en computers hebben tegenwoordig deze oude schoolplaten vervangen. Gelukkig is Museum de Scheper nog in het bezit van enkele honderden schoolplaten. Een kleine selectie, vergezeld van bijpassende objecten, is tijdens een expositie van 9 april t/m 15 juni in het museum te zien.

Meer berichten