In het Gelderse stripverhaal zien we de verovering van Borculo door het leger van Maurits van Nassau in 1616.
In het Gelderse stripverhaal zien we de verovering van Borculo door het leger van Maurits van Nassau in 1616. (Foto: PR)

Borculo speelt prominente rol in strip over Gelderse geschiedenis

  Historie

Borculo - Borculo heeft een prominente plaats verworven in een nieuw stripboek over de geschiedenis van Gelderland. Striptekenaar Danker Jan Oreel laat het kasteel van Borculo in volle glorie herleven.

Ooit was de residentie van de heren van Borculo één van de grootste kastelen in Nederland. In het Gelderse stripverhaal zien we de verovering van Borculo door het leger van Maurits van Nassau in 1616. Ook komt de strijd met de bisschop van Munster voorbij. En koning Willem Alexander maakt als regerend heer van Borculo een tochtje over de Berkel. Uiteraard zitten koningin Máxima en de prinsesjes ook in de Berkelzomp.

Gelderland heeft een fascinerende geschiedenis, maar deze is bij slechts weinig inwoners bekend. Een stripverhaal over het Gelderse verleden moet daar verandering in brengen. Eeuwenlang was Gelderland een zelfstandig en succesvol vorstendom in het hart van Europa. Het was het land van de machtige hertogen van Gelre, maar ook van rijke burgers en dappere ridders. Gezamenlijk bestuurden zij eeuwenlang het Hertogdom Gelre.

Het stripverhaal over de Gelderse geschiedenis is een initiatief van historicus René Arendsen. Hij schreef het verhaal voor de strip. Gelderland is zonder de twijfel de mooiste provincie van Nederland. Niet alleen vanwege de schitterende natuur, de mooie steden en de fascinerende kastelen, maar vooral door de bloedstollend spannende geschiedenis. Eigenlijk is Gelderland een verdwenen vorstendom net als Schotland en Catalonië. Het hertogdom Gelre ging in de golven van de geschiedenis ten onder, maar overal zie je de sporen van ons verloren hertogdom nog terug.

Dat is ook de titel van het stripboek: Ridders van Gelre Ons Verloren Hertogdom. Twee gewone jongens krijgen in de Arnhemse Eusebiuskerk een bijzondere opdracht. Zij moeten de geschiedenis van Gelderland gaan ontdekken. Hertog Karel van Gelre rijst op uit zijn praalgraf en slaat de jongens tot Ridders van Gelre. Samen met een Duits meisje gaan de Ridders op reis langs allerlei prominente locaties uit de Gelderse geschiedenis.

Het stripverhaal over de Gelderse geschiedenis verschijnt in het Duits en het Nederlands. De Nederlandse provincie Gelderland ontstond namelijk net over de huidige grens in Duitsland. Daar ligt nog altijd een stad die de naam Geldern draagt. De regio rond Geldern staat ook bekend als Gelderland. Alle basisscholen in zowel het Nederlandse als het Duitse Gelderland krijgen een gratis exemplaar van het stripboek.

Het eerste exemplaar van het stripboek Ridders van Gelre Ons Verloren Hertogdom wordt op vrijdagmiddag 3 mei overhandigd aan de Commissaris van de Koning John Berends in het Gelderse Huis der Provincie.

Op zaterdagochtend 4 mei is de publiekspresentatie op kasteel Hernen. Daarna is het stripboek over de geschiedenis van Gelderland te koop in de boekwinkel.

Meer berichten