Het echtpaar Hulshof en hun dochter Ilse worden door Frans Bomer (linksachter) en Bertus te Raa (midden) van De Scheper bedankt voor hun vertrouwen in het museum.
Het echtpaar Hulshof en hun dochter Ilse worden door Frans Bomer (linksachter) en Bertus te Raa (midden) van De Scheper bedankt voor hun vertrouwen in het museum. (Foto: Peter Koopmanschap)

Eeuwenoude urnen blijven behouden voor De Scheper

  Historie

Eibergen - Het bestuur van museum de Scheper is verheugd dat zij wederom een bruikleenovereenkomst hebben mogen ondertekenen voor het tentoonstellen van een tweetal zeer oude proto-Saksische urnen. De ondertekening vond plaats op vrijdag 5 april jongstleden.

Deze urnen worden al ruim dertig jaar in het museum tentoongesteld. Hun vondst in 1936 haalde destijds alle kranten. De urnen werden gevonden tijdens ontginningswerkzaamheden in Hupsel, langs de spoorlijn Groenlo-Eibergen, op het land van de heer Hulshof-Reinders.

Vóór Christus

Na onderzoek bleek dat de urnen waarschijnlijk dateren uit de laatste eeuwen vóór Christus. Helaas zijn veel urnen tijdens die ontginning beschadigd geraakt. Er werden meerdere urnen gevonden. Een groot aantal daarvan bevindt zich in het depot van het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden.

Kleindochter Ilse

Toentertijd besloten de heer en mevrouw Hulshof om middels een bruikleenovereenkomst de urnen aan museum de Scheper in bruikleen te geven, zodat iedereen ze kon bewonderen. Nu wil hun zoon het stokje aan de jongere generatie Hulshof doorgeven. Door haar handtekening onder de nieuwe bruikleenovereenkomst te zetten, neemt dochter Ilse Harbers-Hulshof – ook namens haar twee broers, dit stokje met plezier aan.

Compilatie

Het museum heeft het echtpaar Hulshof en hun dochter Ilse bedankt voor hun medewerking, omdat door deze overeenkomst ook de komende jaren beide urnen in het museum geëxposeerd kunnen worden. Ter gelegenheid van dit feit heeft het museum een compilatiebrochure van krantenartikelen over de urnenvondst samengesteld.

De urnen zijn samen met andere archeologische vondsten in het museum te bezichtigen van woensdag tot en met zaterdag tussen 13.00 en 17.00 uur. Info:

museumdescheper.nl

Meer berichten