Lezing Ronald Ohlsen over Menno ter Braak

  Historie
Ronald Ohlsen geeft op woensdag 30 januari in Museum de Scheper een lezing over oud-Eibergenaar Menno ter Braak.
Ronald Ohlsen geeft op woensdag 30 januari in Museum de Scheper een lezing over oud-Eibergenaar Menno ter Braak. (Foto: PR)

Eibergen - Ronald Ohlsen (1968) geeft op woensdag 30 januari vanaf 19.30 uur in Museum de Scheper een lezing over oud-Eibergenaar Menno ter Braak.

Ohlsen schreef romans, dichtbundels en tal van toneelteksten. Sinds 2012 is hij medewerker van de literaire weblog Tzum. In 2005 en 2006 was hij stadsdichter van Groningen. Hij is als docent Nederlands verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Menno ter Braak (1902-1940) studeerde geschiedenis en groeide uit tot een van de belangrijke opiniemakers in Europa.

Ter Braak werd vooral bekend door zijn essays en kritieken in het Haagse dagblad Het Vaderland. Hij richtte met mensen als Jan Romein het Comité van Waakzaamheid van Anti-nationaal-socialistische Intellectuelen op, waarin hij zich profileerde als 'politicus zonder partij', die zich grote zorgen maakte over de nabije toekomst. Ter Braak kreeg vooral historische betekenis en actualiteit door zijn bijdragen aan het debat over democratie, migratie, discriminatie en populisme. Ter Braak pleegde enkele dagen na de Duitse inval zelfmoord.

Wie de lezing van Ronald Ohlsen in Museum de Scheper, het voormalige woonhuis van Menno's tante Betsy, wil bijwonen, dient zich bij het Museum op te geven, want er zijn maar dertig plaatsen beschikbaar. De kosten bedragen 5 euro, inclusief koffie.

Meer berichten