Bouwhistoricus Trudy Altink vertelde hoe, aan de hand van sporen in gebouwen, de geschiedenis zichtbaar kan worden gemaakt.
Bouwhistoricus Trudy Altink vertelde hoe, aan de hand van sporen in gebouwen, de geschiedenis zichtbaar kan worden gemaakt.

Een indrukwekkend dagje Borculo

  Historie

Borculo/Neede - Leerlingen van christelijke basisschool Kisveld uit Neede en bewoners van de Weemhof in Borculo zijn samen de geschiedenis ingedoken. Daarbij namen ze niet een of ander gegeven uit de verre oudheid bij de kop, maar de Borculose stormramp van 1925. Mensen die hem hebben meegemaakt zijn er bijna niet meer, maar de ouders van de Weemhofbewoners hebben hun kinderen er ongetwijfeld over verteld. En de sporen zijn anno 2018 nog altijd zichtbaar in het Berkelstadje.

In de namiddag en vroege avond van 10 augustus 1925 werd Borculo getroffen door een cycloon. Er waren vier doden te betreuren en tachtig mensen werden gewond. De ravage was enorm. Nog steeds zijn er sporen terug te vinden van de stormramp in Borculo.

Onlangs zijn leerlingen van groep 8 van basisschool Kisveld uit Neede en Weemhofbewoners samen van start gegaan met een project van Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek, dat dieper ingaat op de impact van de ramp. Na een inleidende les op school in Neede, waarbij een films over de stormrampen in Borculo en Neede (in 1927) werden bekeken, kwamen de deelnemers aan het project op woensdag 12 september naar de Weemhof in Borculo.

Bouwhistoricus Trudy Altink vertelde hoe, aan de hand van sporen in gebouwen, de geschiedenis zichtbaar kan worden gemaakt. Vervolgens gingen de leerlingen en senioren aan de slag en op zoek naar sporen aan de gebouwen in het hart van Borculo, sporen die het verhaal vertellen van het verleden. De leerlingen waren onder de indruk. "Ik vond het leuk dat we niet alleen moesten zitten, kijken en luisteren, we mochten ook zelf op onderzoek uit", aldus Naomi. Britt: "Als je met een opdracht op pad gaat, zie je ineens veel meer." Amber vond het bijzonder dat de gebouwen die er tijdens de ramp al stonden nog steeds worden bewoond. De ochtend werd afgesloten met prachtige presentaties in de Weemhof.

Op woensdag 19 september gaat theatermaker Amber Hofstede theatrale scenes over de stormramp voorbereiden op de school. De scenes worden in Borculo uitgevoerd op vrijdag 28 september, waarbij vanaf 13.00 uur een route wordt gelopen langs de locaties die een rol spelen in deze uitwerking. Wethouder Anjo Bosman is daarbij aanwezig namens de gemeente Berkelland.

Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek is een initiatief van negen Achterhoekse gemeenten en de provincie.

Meer berichten