Logo berkelnieuws.nl


De boeren en boerinnen die op het land werken, zullen de roggehalmen op schoven zetten. Kinderen 'pungelen' op het land: zij verzamelen de laatste korrels graan.
De boeren en boerinnen die op het land werken, zullen de roggehalmen op schoven zetten. Kinderen 'pungelen' op het land: zij verzamelen de laatste korrels graan.

Oogstdag rond Piepermolen in Rekken

  Historie

De Rekkense Piepermolen vormt zaterdag 22 juli weer het middelpunt van de jaarlijkse Oogstdagviering. De Stichting Vrienden van de Piepermolen houden dit evenement eens in de twee jaar. Mocht de weersverwachting voor de geplande datum slecht zijn, dan vindt de viering plaats op zaterdag 29 juli.

Rekken - Vanaf 10.00 uur is de windmolen - bij voldoende wind uiteraard - in bedrijf. Vrijwillige molenaars zorgen ervoor dat de wieken draaien en zo mogelijk zullen zij ook graan malen. Daarbij staan ze open voor alle vragen van belangstellenden, die dan vrij toegang tot de molen hebben.

Met de zig

's Morgens wordt de rogge op ouderwetse wijze van het land gehaald. Dat gebeurt met een door het paard voortgetrokken maaimachine, maar ook met de hand. In dat geval wordt met behulp van een zig, een soort handzeis, de rogge in bosjes van het land gesneden.

'Pungelen'

De boeren en boerinnen die op het land werken, zullen de roggehalmen op schoven zetten. Kinderen 'pungelen' op het land: zij verzamelen de laatste korrels graan van het land, om toch maar niets van dat kostbare goedje verloren te laten gaan.

Dorsvlegels

De boeren zullen rond 11.00 uur de halmen dorsen, zoals dat vroeger ook gebruikelijk was. Zij doen dat met de dorsvlegel of dorsklepel, maar ook met een originele dorsmachine. Rond 12.30 uur is het vespertijd. De boeren en boerinnen kunnen dan, zoals dat vroeger ook gebeurde, op het land even koffie en brood nuttigen.

Pannenkoeken

Voor de bezoekers zijn er natuurlijk weer heerlijke pannenkoeken van op de Mallumse Molen gemalen pannenkoekmeel. De bakker bakt in de buitenoven verse maisbollen, die voor belangstellenden te koop zijn.

Plaggenmeijers

En zoals altijd is de Rekkense folkloristische dansgroep De Plaggenmeijers ook van de partij. De dansers zullen rond 11.30 en 13.30 uur enkele dansen demonstreren.

Historisch materieel

Op het terrein rond de molen aan de Rekkenseweg worden voor de belangstellenden ook historische oogstmachines en tractoren tentoongesteld. Rond 16.00 uur zijn de activiteiten ten einde.

Gratis toegang

De toegang tot de activiteiten is zoals gebruikelijk gratis, dus neem de kans waar en zorg dat u er bij bent aan de Rekkenseweg bij de Piepermolen te Rekken.

reageer als eerste
Meer berichten