Expositie Outsider Art en Art Brut: Schoonheid in de gekte ontdekt

  Cultuur

Haarlo - In het voormalige kerkje De Kluntjespot en in Kulturhus 't Stieltjen in Haarlo wordt op 14 en 15 september van 11 tot 17 uur een expositie plaatsvinden van Outsider Art en Art Brut.

Kunstkring Berkelland Art (B-Art) en de Stichting Oude Gelderse Kerken hebben het Open Monumentenweekend aangegrepen om samen deze bijzondere combinatie te realiseren. Outsider Art en Art Brut zijn kunstvormen die de laatste jaren steeds meer in de belangstelling komen.

Dankzij de medewerking van de zorginstellingen Estinea en De Lichtenvoorde zal de expositie voornamelijk werk tonen van mensen voor wie deze kunstvormen authentiek zijn. Daarnaast is aan B-Art-kunstenaars gevraagd om voor de gelegenheid uit hun comfort zone te stappen en iets te maken op de manier die Outsider Art en Art Brut kenmerkt.

In tegenstelling tot wat we 'de gevestigde kunst' kunnen noemen wordt Outsider Art niet gekenmerkt door stilistische of historische benaderingen en stromingen. Voor de 'gevestigde' kunst stelden kunstkenners criteria vast waaraan kunst moest voldoen. Als een kunstwerk daar niet aan voldeed, was het geen kunst en werd de maker ervan gek of minstens een amateur of niet gekwalificeerd verklaard.

Het koor Timeless zorgt beide dagen voor muziek.

Meer berichten