Nelleke Hoogstraten en Carla van der Woude zijn de 2000ste en 2001ste bezoekers van de expositie "Mathilde – van muze tot mythe in Ruurlo" in Galerie De Smidse.
Nelleke Hoogstraten en Carla van der Woude zijn de 2000ste en 2001ste bezoekers van de expositie "Mathilde – van muze tot mythe in Ruurlo" in Galerie De Smidse.

Tweeduizendste bezoeker 'Mathilde in Ruurlo'

  Cultuur

Ruurlo – De magische grens van tweeduizend bezoekers voor de expositie "Mathilde – van muze tot mythe in Ruurlo" is gepasseerd. Nog geen maand nadat de duizendste bezoeker werd verwelkomd. De belangstelling voor de kunstwerken waarmee Mathilde Willink tot leven wordt gebracht, is vanaf dag één – zaterdag 11 mei – groot.

Ze kwamen op de fiets, Nelleke Hoogstraten en Carla van der Woude-de Jong. Al sinds 1971 vriendinnen en regelmatig samen op pad om ergens in Nederland een weekje te genieten van natuur en cultuur. Dit jaar gingen ze naar Vorden. De dames betrokken een huisje aan de Maalderinkweg dat als uitvalbasis diende voor dagelijkse fietstochtjes. Dinsdag 18 juni stond Museum More op het programma en bij het binnenkomen van het aantrekkelijke centrum van Ruurlo zochten ze verkoeling in de Dorpskerk. Daar trok het drieluik over het leven van Mathilde de aandacht en besloten ze om ook Galerie de Smidse te bezoeken.

"We kunnen zeker niet als onder de 18 naar binnen?", was het eerste dat ze zeiden bij binnenkomst en dus kochten beiden een kaartje. Daarmee waren ze de 2000ste en de 2001ste bezoekers van de expositie. Een prachtig boeket bloemen van Bloem&Dingetjes, een lunchbon van Bakkerij Oude Wesselink en een Cadeaubon van Mooi in Ruurlo, aangeboden door START/VVV-Ruurlo viel hen ten deel. Nelleke Hoogstraten komt uit Obdam, dicht bij Spanbroek, waar de collectie van Scheringa vroeger tentoon werd gesteld. Carla van der Woude-de Jong woont in Krommenie. Het is haar eerste bezoek aan de Achterhoek.

Op de expositie "Mathilde – van muze tot mythe in Ruurlo" tonen 26 kunstenaars in totaal 60, meest figuratieve, schilderijen en 20 beelden. Rond 30 procent van de kunstwerken heeft Mathilde Willink als thema. Het is verrassend te zien hoe verschillend de kunstenaars – afkomstig uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland – dit thema hebben vertaald naar vaak indrukwekkende schilderijen en beelden. Fong-Leng – de boezemvriendin van Mathilde – vulde dit aan met haar kunstwerken. Nooit eerder pakte Fong-Leng zo groots uit en waarschijnlijk is dit ook meteen de laatste keer dat zij met zoveel werk naar een expositie ergens in het land gaat.

De expositie "Mathilde, van muze tot mythe in Ruurlo" is verlengd en loopt door tot en met zaterdag 6 juli. Voor wie wil is er nog ruim één week om te komen kijken. De expositie is dagelijks geopend tussen 11.00 en 17.00 uur, behalve op maandag.

De expositie is dagelijks geopend tussen 11.00 en 17.00 uur, behalve op maandag.

Meer berichten