De cast van het openluchtspel 'Bi'j ons an de grenze' met geheel rechts Petra Broekgaarden.
De cast van het openluchtspel 'Bi'j ons an de grenze' met geheel rechts Petra Broekgaarden. (Foto: Kim Ainsley)

Openluchtspel in Holterhoek: 'Dichter bij de grens kunnen we niet komen'

  Cultuur

 HOLTERHOEK - Ze komen uit Rekken en Eibergen, maar treden op in Holterhoek. De toneelspelers van de Rekkense Plankeniers en Jong Gelre uit Eibergen trekken dit jaar samen op in hun uitvoering. Deze maand zijn er voorstellingen bij café Grenszicht.

De buurtschap lijkt de meest geschikte locatie voor het openluchtspel 'Bi'j ons an de grenze.' "Veel dichter bij de grens kunnen we niet komen. Het is een mooie locatie. We hopen alle vijf avonden op honderd bezoekers", zegt regisseur Petra Broekgaarden enkele weken voor de eerste voorstelling.

Unieke samenwerking

Een gezelschap van twintig jongeren en volwassenen is momenteel bezig met de laatste voorbereidingen. Het zijn voor de toneelspelers en Broekgaarden spannende weken. De Rekkense Plankeniers en Jonge Gelre hebben in het verleden veel vaker opgetreden. "Maar de samenwerking is uniek. Dat geldt ook voor het openluchtspel. Ook dat hebben we nog nooit gedaan."

Zussen

De toneeltak van Jong Gelre kan door de samenwerking eindelijk weer eens optreden. "Jong Gelre Eibergen heeft een eigen toneelafdeling, maar er waren nog maar enkele spelers over. Mijn zus Karen zit bij Jong Gelre, ik zit bij de Rekkense Plankeniers. We wonen tussen Rekken en Eibergen. Het leek ons goed om eens te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Daar is dit openluchtspel dus uitgekomen", zegt Petra Broekgaarden. Gekozen werd voor het stuk 'Bi'j ons an de grenze.'

Smokkel

"Het smokkelen is de rode draad in het stuk. Het speelt zich af in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw." In die periode tussen de twee wereldoorlogen werd er veel gesmokkeld. "Koffie, vee, drank en fietsen gingen illegaal de grens over", weet Broekgaarden. De smokkelaars waanden zich onbespied, maar werden ook wel eens bij de kladden gegrepen. Er zijn genoeg ingrediënten om er een avondvullende voorstelling van te maken.

Vijfhonderd bezoekers?

De repetities begonnen in februari. Aanvankelijk werd er één keer in de week gerepeteerd. Maar in de afgelopen maanden komen de toneelspelers vaker bij elkaar. Inmiddels wordt er ook geoefend op de locatie. Het openluchtspel is te zien op het veld naast café Grenszicht in Holterhoek. De organisatie heeft voor vijf avonden gekozen. Dat is meer dan bij de jaarlijkse uitvoering in café Kerkemeijer in Rekken. "We verwachten meer publiek te trekken. Een openluchtspel is er in Rekken of Eibergen niet. Wel in Borculo en Lochem. Ik hoop dat het hier ook aanslaat. Vijf avonden met honderd bezoekers zou heel mooi zijn", zegt Broekgaarden.

Wanneer en hoe laat?

De voorstellingen zijn op 22, 23, 26, 28 en 29 juni en beginnen om 20.00 uur. Alleen de uitvoering op zondag 23 juni begint een uur eerder. De entree bedraagt twaalf euro.

Meer berichten