Hollandsche molen in Lochuizen draait 24 uur achtereen

  Cultuur
Molenaars Joop Knoop en Bennie Mensink voor de Hollandsche molen op de Needse berg.
Molenaars Joop Knoop en Bennie Mensink voor de Hollandsche molen op de Needse berg. (Foto: PR)

Neede - Op Hemelvaartsdag draait de Hollandsche molen op de Needse berg maar liefst 24 uur achter elkaar. Om 06.00 uur wordt de molen in werking gezet voor deze 'marathondraai'. Vrijdag 31 mei om 06.00 uur wordt de molen 'gevangen', zoals het stopzetten van de wieken genoemd wordt.

"Nee, wij zijn echt niet doorgedraaid", lacht molenaar Joop Knoop. "Met deze ludieke actie willen we de aandacht vestigen op onze molen. Bovendien is het een prachtige uitdaging. Fietsers die gaan dauwtrappen kunnen bij ons even uitrusten."

Voor Neede is deze actie uniek. "Het is de eerste keer dat de molen 24 uur aan een stuk draait", legt molenaar Bennie Mensink uit. Knoop: "We doen dit omdat we plezier hebben in ons vak. En dit willen we graag overbrengen aan anderen. Want we kunnen echt vrijwilligers gebruiken om de molen te laten draaien."

's Avonds en 's nachts draaien is best spannend, aldus de molenaars. "Het is donker, dit geeft een speciale sfeer. Het zal een prachtig gezicht zijn, de molen mooi in de schijnwerpers.

Meer berichten