De jonge en zeer veelzijdige componist/pianist Jochem le Cointre is op zaterdag 1 juni te gast in de Brackman Boerderij in Eibergen.
De jonge en zeer veelzijdige componist/pianist Jochem le Cointre is op zaterdag 1 juni te gast in de Brackman Boerderij in Eibergen. (Foto: Pier Meindertsma)

Jochem le Cointre: waar jazz en klassiek elkaar ontmoeten

  Cultuur

Eibergen - Op zaterdag 1 juni vindt in de Brackman Boerderij in Eibergen het volgende concert van Podium Eibergen plaats. Centraal staat de jonge componist/pianist Jochem le Cointre.

Jochem begon zijn muzikale opleiding als jazzpianist. Eerst aan de plaatselijke muziekschool in Leeuwarden, later ook via de jongtalentklassen van de conservatoria in Groningen en Zwolle. Daarnaast volgde hij lessen klassiek piano bij Frank van de Laar. Dankzij een beurs van de Veneto Jazz Summer School kon hij vanaf 2011 in New York aan de New School for Jazz studeren.

In New York verdiepte Jochem zich verder in klassiek piano en begon hij te componeren. Zijn eerste composities kwamen voort uit de jazz: stukken die steeds meer uitgebreid werden en een klassieke vorm kregen. Het eerste originele klassiek-romantische stuk dat Jochem schreef, ontstond vanuit een aantal muzikale invallen die hij op papier schetste. Hij liet de schetsen aan zijn docent Yedidia zien, die hem aanmoedigde verder te schrijven. Yedidia wees Jochem op de Franse inslag in de compositie, wat voor Jochem aanleiding was om de geschiedenis van de Hugenoten - de geschiedenis van zijn eigen familie - als thema te nemen voor de compositie. Zo ontstond het Bartholomeus pianotrio, een van de werken die uitgevoerd zullen worden.

Ook speelt hij deze middag pianovariaties op 'Laat Me' van Ramses Shaffy. Daarnaast zijn een prelude en fuga van Bach te horen in transcriptie voor viool en cello, alsmede 'Song on the land' voor piano solo van Yedidia en de cellosonate 'Four Cities' van de Turkse componist/pianist Say. Aan de hand van deze werken geeft Jochem uitleg over zijn ontwikkeling als pianist en componist. Daarbij zoekt hij nadrukkelijk de interactie met het publiek op.

Medespelers zijn violist Tim Brackman, tevens programmeur van Podium Eibergen, en cellist Rogier Tamminga. Tim volgt momenteel een post-graduate opleiding bij Pavel Vernikov en Svetlana Makarova aan de Accademia Musicale Santa Cecilia in Bergamo, Italië. Hij is o.m. violist van het Animato Strijkkwartet en het Brackman Trio. Rogier speelt in orkesten en ensembles als het NJO Symfonieorkest en De Formule, op klassieke en niet-klassieke podia.

Zaterdag 1 juni vanaf 14.30 uur in de Brackman Boerderij aan de Kormelinkbulten 3 in Eibergen. Toegang 17,50 (10,00 voor scholieren/studenten). Reserveren via info@podiumeibergen.nl.

Info: www.podiumeibergen.nl

Meer berichten