Fong-Leng enthousiast over 'Mathilde in Ruurlo'

  Cultuur
Fong-Leng en Rob Teunissen bleken goed op elkaar ingespeeld bij de inrichting van haar expositie. 
Fong-Leng en Rob Teunissen bleken goed op elkaar ingespeeld bij de inrichting van haar expositie.  (Foto: Bert Teunissen)

RUURLO - Mathilde Willink zei eens: "In een creatie van Fong-Leng kan ik eindelijk van mijzelf de vrouw maken die ik werkelijk wil zijn." Dus mocht Fong-Leng niet ontbreken op de expositie 'Mathilde – van muze tot mythe - in Ruurlo', die komend weekend geopend wordt.

Dat was niet alleen de overtuiging van de organisatoren van de expositie, maar ook die van de kunstenares zelf. Mathilde en Fong-Leng waren immers vriendinnen. Zij inspireerden elkaar. Mathilde kocht 37 creaties van Fong-Leng en werd daarmee in de zeventiger jaren de modekoningin van Amsterdam. De beide dames vormden samen met Carel Willink een bijzondere drie-eenheid.

Op 29 april kwam Fong-Leng met haar team naar Ruurlo om persoonlijk haar expositie in te richten. Rob Teunissen had de etalages van zijn winkel daarvoor vrij gemaakt. Samen gingen zij aan de slag en het resultaat is verbluffend. "Dat ik zo uitpak is uniek", zei Fong-Leng. Zij ziet het vooral als een eerbetoon aan haar vriendin Mathilde en een geste naar Rob Teunissen.

Iedereen die de etalages van Teunissen Mode passeert houdt even zijn of haar stap in. Wat men ziet is heel bijzonder. De getoonde creaties en doeken zijn allemaal gemaakt van suède en leer. Het lijken schilderijen, maar dat zijn het dus niet.

"Dat lukt je nooit", kreeg Rob Teunissen vaak te horen als hij zei dat hij Fong-Leng naar Ruurlo wilde halen voor de expositie 'Mathilde in Ruurlo'. Tot het laatste moment was het een verrassing waar de kunstenares mee zou komen, laat staan dat zij zo groot zou uitpakken. Fong-Leng creëerde een volwaardige derde locatie voor de expositie, naast galerie De Smidse (80 schilderijen en beelden, waarvan 30 met Mathilde als thema) en de Dorpskerk (groot drieluik over het leven van Mathilde). Daarmee krijgt de expositie nog meer een uniek karakter.

Eind april was Fong-Leng benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar grote verdiensten op het gebied van de kunst. Dus werd zij in Ruurlo ontvangen met een feestelijke 'riddertaart', die zij zelf aansneed. De kunstenares was vergezeld van een filmploeg. Er wordt namelijk een documentaire gemaakt over de rol die Fong-Leng al zoveel jaren speelt in de Nederlandse kunstwereld. Haar activiteit in Ruurlo wordt in die documentaire verwerkt. De première is in september waarna een uitzending volgt op een van de NPO-zenders.

De expositie is geopend van 11 mei tot 22 juni, dagelijks (behalve op maandag) van 11.00 tot 17.00 uur. Info: mathildeinruurlo.nl

Meer berichten