Lola Wittenbernds (midden) en Aylin Polat (links daarnaast) met de rest van Dauntless.
Lola Wittenbernds (midden) en Aylin Polat (links daarnaast) met de rest van Dauntless. (Foto: Marcel ter Bals / sportfotograaf)

Wat er ook gebeurt: Dauntless gaat naar het WK!

  Cultuur

EIBERGEN - Het zijn drukke tijden voor de zeventien jongens en meiden van Dauntless. In het weekend van 10 tot en met 12 mei doen ze mee aan het EK Streetdance en eind augustus aan het WK. Voor de trip naar het EK hoeft niet gespaard te worden: dat is in Veldhoven, maar de kosten voor het WK in Engeland vormen een fikse drempel; die moeten de leden namelijk zelf ophoesten.

We spreken voorafgaande aan een training van Dauntless in 't Spieker in Eibergen met Lola Wittenbernds en Aylin Polat (beide 15), de twee Borculose meiden van de groep. Hun reguliere lessen volgen ze bij LG Dance in hun woonplaats, maar ze zitten sinds september ook bij de selectie van Dauntless, een team van Odival. "We hadden in Borculo les van Cheriëlle Dollekamp. Haar zus Charlaine heeft de leiding over Dauntless. Wij wilden graag hogerop en zodoende kwamen we hier terecht."

De wedstrijdmix op zowel EK als WK bestaat uit verschillende moves met hiphop als muzikaal decor. Lola: "We doen sinds kort mee bij de UDO, de wereldwijde streetdancebond. Om er daar uit te springen, moet je echt opvallen. We hebben een mix in elkaar gezet met als thema 'circus'. Niet dat we als clowns op het podium staan, maar door onze subtiele schmink en expressie zullen we hopelijk wel extra opvallen bij de jury."

Dauntless kwalificeerde zich al maanden geleden voor het WK, maar toen waren de financiën nog een groot probleem. Inmiddels zijn er al de nodige inzamelingsacties gehouden en is het vrijwel zeker dat ze in augustus naar het Engelse Blackpool afreizen. Charlaine Dollekamp: "Het geld dat we de komende weken nog ophalen gaat allemaal naar deze groep. Mochten we straks geld overhouden, dan kunnen we dat volgend jaar gebruiken, mochten we ons dan weer kwalificeren voor het WK." Het mag in elk niet meer zo zijn dat een groep níet naar het WK kan, omdat het geld ontbreekt. Dat lot trof de dansers van Odivalgroep Reset vorig jaar.

Dauntless bestaat uit tieners van 13 tot 17 jaar uit Eibergen, Neede, Groenlo, Borculo en Rekken voor wie het leven voor een groot deel uit dansen bestaat. Lola doet straks haar mavo-examen aan het Staring Collega in Borculo en daarna gloren er mooie jaren voor haar. Ze lacht: "Ik ben toegelaten tot de dansopleiding aan Rijn IJssel, het mbo-college in Arnhem! Daar heb ik echt heel veel zin in." Aylin doet havo aan het Staring College in Lochem en blijft ook zeker dansen, maar gaat daarnaast een opleiding tot juridisch dienstverlener volgen. Beide meiden geven zelf ook les bij LG Dance in hun woonplaats.

Wat kunnen we volgend weekend verwachten van Dauntless? Coach Charlaine: "Omdat dit ons eerste jaar bij de UDO is, zijn we ingedeeld bij 'Beginners onder 16'. Die categorie is vaak heel vol, dus we moeten echt wel ons best doen om ons op vrijdag te kwalificeren voor de finale op zondag." Stiekem hoopt Lola dat het op vrijdag nog niet lukt, want zij kan vanwege schoolverplichtingen pas op zaterdag aanhaken, de dag van de herkansingen. Ze lacht: "Dan zou ik alsnog mee kunnen doen, maar het is natuurlijk beter wanneer we ons al op de vrijdag plaatsen. Scheelt een hoop stress bij iedereen."

Die stress is er overigens nog wel bij de seniorengroep EforExcellent. De 18-plussers moeten zich nog plaatsen voor het WK. Dat kunnen zijn ook op het EK bewerkstelligen.

Sponsoren? IBAN: NL29RABO0330149121 t.n.v. Odival

Meer berichten