De organisatiecommissie bestaat uit drie Euphonianen en drie EMK'ers, te weten Patrick Hettinga, Gerard Klanderman en Mente Raven (vlnr).
De organisatiecommissie bestaat uit drie Euphonianen en drie EMK'ers, te weten Patrick Hettinga, Gerard Klanderman en Mente Raven (vlnr). (Foto: Franklin Veldhuis)

Zomerklanken in de schaapskooi: Geblaat maakt plaats voor licht klassiek

  Cultuur

Haaksbergen/Eibergen - Patrick Hettinga werkt bij een hovenier. Ook in z'n vrije tijd heeft hij groene vingers en denkt hij graag mee over tuininrichting. Zodoende was hij betrokken bij de aankleding van de nieuwe schaapskooi in Haaksbergen. "Ik zag toen al de potentie die deze schuur heeft als concertzaal. En ik wist dat de kooi in de zomer maanden leeg staat." Een andere hobby van hem is zingen. Hettinga is voorzitter van het Eibergs Mannenkoor (EMK). Daarmee was de kiem gelegd voor twee unieke concerten in juni, waarbij het EMK en harmonieorkest Euphonia de handen ineen slaan. door Franklin Veldhuis

Het is niet het eerste concert in de schaapskooi; vorig jaar trad het vocale duo J@M (Joop Weeink en Marcel Zaat) op met begeleiding van Bert-Jan van der Mieden (vleugel) en Niels Ottink (gitaar). Hettinga: "Toen was ongeveer de helft van de schaapskooi ingericht als theaterzaal. Honderdvijftig mensen, waaronder ik, genoten van een prachtig concert."

Toen had hij deze locatie nog niet direct in z'n hoofd als plek voor een gezamenlijk concert met Harmonieorkest Euphonia. "Nee, wij waren begin vorig jaar bezig iets van de grond te krijgen in het Openluchttheater in Eibergen. Er was al een weekend vastgelegd. We hadden afgesproken dat we de zaterdag zouden optreden, met een uitwijkmogelijkheid naar de zondag in geval van slecht weer. We konden dan de vrijdag gebruiken voor de opbouw en de generale. Uiteindelijk bleek opbouwen op de vrijdag tóch lastig en even later bleek er op de zondag een kindervoorstelling te worden geprogrammeerd. Toen waren wij genoodzaakt iets anders te zoeken."

En die zoektocht eindigde aan de Schapendrift 11, aan de rand van het Haaksberger veen. "Hier hebben we straks een week de tijd voor de voorbereidingen. Van schoonmaken en hekken eruit tot opbouw van podium, tribunes en techniek." Op vrijdag 21 juni is de generale en op zaterdag 22 en zondag 23 juni zijn er twee uitvoeringen. "En reken maar dat dat spectaculair wordt! Met een koor van zestig man, een orkest van vijftig musici, een vijf man tellend combo en twee solisten van naam."

Gerard Klanderman is ook betrokken bij de organisatie. Hij begint te watertanden als het programma ter sprake komt. "Het wordt absoluut geen typisch mannenkoorconcert. Natuurlijk ontbreekt Verdi's Slavenkoor niet, maar er komt ook veel musical en lichte muziek voorbij. Denk aan Over de Muur, Het Dorp en Bridge over Troubled Water. We zingen stukken uit Soldaat van Oranje en Deliver Us uit The Prince of Egypt. De bezoekers weten niet wat ze horen!"

De zaal kan straks 350 toehoorders herbergen. Het podium krijgt een catwalkachtige uitloop, zodat solisten en musici zich tot ver in de zaal kunnen bewegen. De mannen zijn erg blij met de medewerking van de Stichting Schaapskudde Haaksbergen: "Zij hebben zelfs vrijwilligers beschikbaar gesteld voor hand- en spandiensten!"

Kaarten zijn te koop via de site van Euphonia

Meer berichten