Schrijver Siebrecht van der Spoel streek in 2008 met zijn echtgenote Greetje neer in Ruurlo.
Schrijver Siebrecht van der Spoel streek in 2008 met zijn echtgenote Greetje neer in Ruurlo. (Foto: PR)

De oorlog door de ogen van een kind

  Cultuur

RUURLO - In aanloop naar de 75e herdenking van de Slag om de Schelde in oktober 2019, publiceert Siebrecht van der Spoel (83) het boek Hardsteen. De auteur, geboren in 1935 in het Zeeuwse Kloetinge en thans woonachtig in Ruurlo, beschrijft in dat boek op gedetailleerde wijze zijn herinneringen aan de laatste oorlogsdagen op Zuid-Beveland.

Nadat de geallieerden in september 1944 vanuit de lucht en vanuit België Nederland waren binnengetrokken, voerden zij een maand later een militaire operatie uit in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland. Die strijd zou later bekend worden als de Slag om de Schelde. Het Canadese en het Engelse leger wilden de Scheldemonding zuiveren van de Duitse bezetter. Het doel was de haven van Antwerpen te kunnen gebruiken als aanvoerhaven voor militairen en materieel om de beslissende slag tegen Duitsland te voeren.

Na vijf weken van intensieve strijd, waarbij amfibische landingen werden uitgevoerd op Zuid-Beveland, waren de laatste Duitsers rond de Scheldemonding verslagen en in november konden geallieerde schepen gebruikmaken van de haven van Antwerpen om de legers te bevoorraden.

Midden in het krijgsgeweld voerden de inwoners van Zuid-Beveland hun eigen strijd, de strijd om te overleven. In huize Van der Spoel in Goes is het niet anders. Niet alleen de auteur, zijn ouders en broer worden gedwongen bij tijd en wijle een veilig heenkomen te zoeken in de kelder, maar ook enkele evacués.

Siebrecht van der Spoel laat in Hardsteen de terugtrekking door de Duitse bezetters en de bevrijding door de Canadezen en de Engelsen van dichtbij meemaken en beschrijft hoe de inwoners van Goes die dagen beleven. Dit doet hij door zijn eigen ogen als negenjarige. Door de auteur is getracht een stemming weer te geven, zonder plot of feiten, ondergaan door een klein kind.

Siebrecht van der Spoelzag in 1935 in Kloetinge (bij Goes) het levenslicht als zoon van kunstschilder Hens van der Spoel en keramiste Nel Houtman. Na de HBS-B in Goes studeerde hij biologie aan de Amsterdamse Gemeente Universiteit, de huidige Universiteit van Amsterdam (UvA). In 1963 deed hij zijn doctoraalexamen. Vier jaar later promoveerde hij cum laude en hij werd hoogleraar aan de UvA. Na met zijn echtgenote Greetje in Amsterdam en Bussum te hebben gewoond, streek het echtpaar Van der Spoel in 2008 neer in Ruurlo. Sinds zijn emeritaat legt hij zich daar nog meer dan voorheen toe op de creatieve kunsten keramiek en schrijven.

Al in 1994 schrijft Siebrecht van der Spoel een eerste manuscript dat uiteindelijk zal leiden tot Hardsteen. In eerste instantie schrijft hij dat voor zijn vier kinderen en vrienden en kennissen. In tegenstelling tot zijn 5 jaar jongere broer Laurens, kan de auteur zich de eerste en de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog nog helder voor de geest halen, zoals het bombardement op Middelburg op 17 mei 1940 en de Slag om de Schelde.

ISBN: 978-94-92723-71-0

Meer berichten