Een oude appelboom bij boerderij Winkels in Gelselaar, achter het kunstwerk van de drie schrijvende meesters, inspireerde tot het organiseren van deze Appeldag.
Een oude appelboom bij boerderij Winkels in Gelselaar, achter het kunstwerk van de drie schrijvende meesters, inspireerde tot het organiseren van deze Appeldag. (Foto: PR)

Poëzie- en fotowedstrijd op Appeldag in Gelselaar

  Cultuur

Gelselaar - Gelselaar schittert op zaterdag 19 oktober met een breed opgezette Appeldag. Die biedt naast een appelpers, kunst, poëzie- en fotowedstrijden en ander vertier. Een nieuw initiatief van de Stichting Bie Winkels, die hierbij nauw samenwerkt met enkele andere enthousiaste mensen en organisaties. Inspiratiebron voor dit festijn vormt een oude appelboom bij boerderij Winkels aan de Dorpsstraat in Gelselaar.

In nauwe samenwerking met Achterhoekse SapPers organiseert Bie Winkels voor deze zaterdag in oktober een persdag. Iedereen kan hier van eigen fruit sap laten persen. Jaap Nijstad houdt in de kerk een kunsthistorische lezing over appels, er wordt een masterclass schilderen stillevens gegeven en er komt een passende expositie. Aan andere onderdelen wordt nog gewerkt. Naast de schuur en de deel van boerderij Winkels worden voor de verschillende activiteiten de kerk en café Florijn gebruikt.

Om deelnemers aan de poëzie- en fotowedstrijden in een vroeg stadium een kans te geven, treden de organisatoren nu al naar buiten met dit onderdeel. Via een eigen blog op internet over de Appeldag (www.appeldag.blogspot.com) is hierover nadere informatie te verkrijgen en kunnen deelnemers hun gedichten en foto's inzenden. Per persoon maximaal drie gedichten of drie foto's. Niet alleen Nederlandstalige dichters kunnen werk inzenden. Ook liefhebbers van de streektaal komen aan hun trekken. Voor de poëziewedstrijden heeft de Appeldag twee categorieën: Nederlands en Nedersaksisch. Het wedstrijdthema 'appel' mag zeer ruim worden ingevuld.

De poëzie- en fotowedstrijden monden uit in een klein festival met de poëtische titel 'Onder de appelboom', naar een gedicht van Rutger Kopland. Het wordt die zaterdag 's avonds gevierd in de kerk. Dan heeft ook de prijsuitreiking plaats, zijn genomineerde gedichten te beluisteren en ingezonden foto's te zien. Vooraf selecteert de jury voor elke categorie de tien beste inzendingen. Uit deze genomineerden kiezen ze vervolgens de winnaars.

Meer berichten