Henny van der Wilt en de passie voor haar kasteeltuin

  Cultuur

Borculo/Haaksbergen -Groei & Bloei Berkelland/Haaksbergen houdt donderdag 4 april in Zaal Peters in Borculo een lezing met het thema 'De vier jaargetijden in de tuin van kasteel Sypesteyn'. De tuinbazin van Sypesteyn zelf, Henny van der Wilt, verzorgt de lezing. Al 25 jaar is deze in Loosdrecht gelegen kasteeltuin haar domein en passie.

Zowel het kasteel-museum als de tuin zijn begin 1900 aangelegd door jonkheer Henri van Sypesteyn, de laatste telg van deze Haagse familie. Hij zette zich in voor eerherstel van de oud-Nederlandse tuinkunst. Zijn ideeën hierover zijn terug te vinden op de 6 hectare omvattende buitenplaats Sypesteyn. Jonkheer Henri herstelde oude waterlopen en plantte bijzondere uitheemse bomen en struiken.

"Het voorjaar met zijn vele soorten stinzenplanten is een feest. Deze vermeerderen zich gemakkelijk, als je gunstige omstandigheden schept. Hoe wij dat doen, komt uitgebreid aan de orde", belooft Henny van der Wilt. In de zomer bloeien in de slottuin kruiden en vaste planten, die volop vlinders en andere insecten trekken. "We knippen de 100 jaar oude buxushaagjes en nog zo'n halve kilometer aan beukenhagen." In de herfst is het park van Sypesteyn een kleurenfestival. Blikvangers zijn de Perzische hazelaar, de amberboom, de moerascipres en de fraaie katsoeraboom.
 

Wanneer: donderdag 4 april 2019, aanvang 19.30 uur
Waar: Café-restaurant Peters, Steenstraat 7 in Borculo
Entree: leden Groei&Bloei gratis (op vertoon van ledenpas); niet-leden: 5 euro

Meer berichten