Wethouder Jos Hoenderboom leest groep 5/6 van de Ludgerusschool voor. Links naast hem educatiemedewerkster Annita Oonk van de Bibliotheek Oost-Achterhoek, die de lessen in Zwolle zal gaan verzorgen.
Wethouder Jos Hoenderboom leest groep 5/6 van de Ludgerusschool voor. Links naast hem educatiemedewerkster Annita Oonk van de Bibliotheek Oost-Achterhoek, die de lessen in Zwolle zal gaan verzorgen. (Foto: PR)

Dialectlessen op scholen uitgebreid met Wiesneus

  Cultuur

Zwolle - In 'Zwolle bie Grolle' gebeurt meestal niet zoveel. Zeker niet op een doordeweekse dag. Dinsdag 12 maart was het echter voor even het centrum van de Achterhoek. Op de Ludgerusschool werd groep 5/6 verblijd met de komst van wethouder Jos Hoenderboom met in z'n gevolg de media. Ze kwamen af op de doorstart van het project Wiesneus, dat dialectlessen op basisscholen wil bevorderen.

Wethouder Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre deed de aftrap van Wiesneus. Dat ging uiteraard in het plat. Een verhaal van Jacques Vriens, herschreven naar het Achterhoeks, viel zeer in de smaak bij de leerlingen.

Drenthe

Wiesneus is tevens een tijdschrift. Het is ontworpen door Het Huus van de Taol in Drenthe en wordt sinds vorig jaar in een Achterhoekse versie uitgegeven. Vorig jaar waren 17 scholen bij het project betrokken. Het aantal is gegroeid, doordat dit jaar ook Bibliotheek Achterhoekse Poort mee doet. "We hopen en verwachten dat Bibliotheek Montferland volgend jaar volgt", aldus een van de 'wiesneuzen'.

Tweeduizend kinderen

De dialectlessen Wiesneus worden dit jaar gegeven op zo'n vijftig basisscholen in de Achterhoek aan in totaal bijna tweeduizend kinderen. Dat zijn er meer dan vorig jaar. De reacties van de deelnemende scholen en de scholieren waren vorig jaar zo enthousiast dat een vervolg op Wiesneus niet kon uitblijven. Thema van Wiesneus 2019 is Feest. Der staot leedjes, verhaal'n, ne zeukplate en strips in, allemaole in het Achterhooks!

Rijke schat aan woorden

Het magazine is bedoeld om kinderen voor dialect te interesseren en hen de rijke schat aan dialectwoorden te tonen. Aan de hand van Wiesneus gaan medewerkers van de Bibliotheken Oost-Achterhoek, West-Achterhoek en Achterhoekse Poort dialectlessen op de basisscholen verzorgen. Deze lessen vinden plaats tussen maart en half mei 2019.

Meer berichten