Het Achterhoeks Gemengd Koor treedt in het jubileumjaar meerdere keren op. Het koor is vijftig jaar geleden opgericht.
Het Achterhoeks Gemengd Koor treedt in het jubileumjaar meerdere keren op. Het koor is vijftig jaar geleden opgericht. (Foto: PR)

Achterhoeks Gemengd Koor zou graag meer mannen willen

  Cultuur

BORCULO - Het Achterhoeks Gemengd Koor bestaat vijftig jaar. In het jubileumjaar zijn er meerdere concerten. De eerstvolgende is op zondag 31 maart.

Liefhebbers van korenconcerten worden dit jaar op hun wenken bediend in Berkelland. Het Achterhoeks Gemengd Koor (AGK) verzorgt enkele concerten ter opluistering van het vijftigjarig bestaan. In de donkere dagen voor de komende kerst wordt er gezongen in een verzorgingshuis in Borculo en eind november is er nog een jubileumconcert in de Grote Kerk in Neede.

Meer dan 250 bezoekers

Op zondagmiddag 31 maart is er een zogeheten driekorenconcert in het muziekcentrum in Borculo. AGK, De Lofstem en het Borculo's Mannenkoor treden op. "We verwachten een mooie middag met veel bezoekers. Tussen de 250 en 300 mensen zullen er wel in de zaal zijn", zegt bestuurslid Roos van Dijk van AGK.

Wel of geen nieuwe naam?

De vereniging wil het vijftigjarig bestaan niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Een halve eeuw AGK is een feestje waard, vinden ze in Borculo. Vlak na de jaarwisseling was er al een drukbezochte jubileumreceptie. Ook besloot de vereniging de naam te veranderen. De afkorting AGK blijft ongewijzigd. "Maar de 'A' staat niet meer voor Algemeen. Dat is veranderd in Achterhoeks. Algemeen is een woord uit de tijd van de verzuiling. We waren niet katholiek of protestants, maar algemeen. Met de nieuwe naam willen we ons meer profileren als een Achterhoeks koor. De leden komen niet alleen uit Borculo, maar ook uit omliggende plaatsen", weet Van Dijk.

'Meer mannen graag'

De in 1969 opgerichte club telt nu bijna vijftig leden. Dat is geen zorgwekkend aantal. "Maar we zouden wel graag meer mannen in het koor willen hebben. Die zijn er te weinig. De meeste koorleden zijn vrouwen", zegt Van Dijk.

Projectmatig werken

AGK heeft enkele jaren geleden ook besloten meer projecten op te zetten. "Leden van andere koren kunnen dan meezingen in een projectkoor. Het is mooi om samen naar een uitvoering toe te werken. Ook andere verenigingen doen dat. Wij gaan bijvoorbeeld eind mei nog met een projectkoor naar Zutphen. Daar wordt Mozart in Zutphen gehouden, een groot meerdaags festijn met liefst achttien koren."

Drie verjaardagen

Maar eerst is er dus het driekorenconcert in Borculo. Het concert eindigt met een samenzang van De Lofstem, Borculo's Mannenkoor en AGK. "Ook de andere twee koren hebben iets te vieren. De Lofstem bestaat ook vijftig jaar. Het Borculo's Mannenkoor viert het 35-jarig lustrum. De mannen van het mannenkoor trekken hun kozakkenkostuum aan."

Zondag 31 maart, muziekcentrum Haarloseweg. Aanvang 14.30 uur, zaal open 14.00 uur. Entree 7,50 euro, inclusief consumptie.

Meer berichten