Saluut aan kunstenaar Wim Izaks in Museum de Scheper

  Cultuur
Rob Smolders verzorgt eind maart een lezing over Wim Izaks (foto) in Museum de Scheper.
Rob Smolders verzorgt eind maart een lezing over Wim Izaks (foto) in Museum de Scheper. (Foto: Museum de Scheper)

Eibergen - Wim Izaks (1950-1989), de wereld heeft niet lang van hem kunnen genieten. Hij nam op 39-jarige leeftijd door zelfdoding afscheid van het leven. Rob Smolders geeft op 27 maart in Museum de Scheper een lezing over deze Achterhoekse schilder.

Izaks werd in 1950 geboren in Eibergen. Via het gymnasium en de MTS belandde hij uiteindelijk op de AKI te Enschede. Ongedurig als hij was, maakte hij eerst een reis door Afrika om pas daarna als schilder furore te gaan maken.

Hij heeft op tientallen plaatsen in Nederland geëxposeerd en gooide nooit iets van zijn werk weg. Echter de manische drang om zich te manifesteren werd hem noodlottig en leidde tot zijn afscheid van het leven.

Wim Izaks zei over zijn werk: "Vraag me niet wat ik schilder. De wind jaagt immers de golven tegen de stroom in. De kapper strijkt tegen de haren in om te knippen."

Rob Smolders is met schrijven over kunst begonnen toen hij kunstgeschiedenis studeerde en het is altijd de rode draad in zijn werkzame leven geweest. Hij is voorzitter van de Stichting Wim Izaks en juryvoorzitter van de Wim Izaksprijs voor de schilderkunst.

Wie de lezing van Rob Smolders in Museum de Scheper aan de Hagen 24 in Eibergen wil bijwonen, dient zich op te geven via mail: info@museumdescheper.nl of tel. 0545-471050. Er zijn maar 30 plaatsen beschikbaar. De aanvangstijd is 19.30 uur en de toegangsprijs bedraagt 5,00 euro, inclusief koffie.

 

Meer berichten