De Plaggenmeijers uit Rekken trappen de middag af met de Voorjaarsbode en de IJswals.
De Plaggenmeijers uit Rekken trappen de middag af met de Voorjaarsbode en de IJswals. (Foto's: Dick Lammers)

Folkloristische groepen gooien voetjes van de vloer in Rekken

  Cultuur

Rekken - Het is zondagmiddag goed toeven in Zaal Kerkemeijer in Rekken. Zijn het buiten de regendruppels, binnen zijn het uiteindelijk de zweetdruppels die hun werk doen tijdens de jaarlijkse Berkellandmiddag. Door Dick Lammers

Rekken staat deze middag in het teken van de veertiende Berkellandmiddag, waarbij folkloristische dansgroepen uit Berkelland hun beste beentje voor zetten. Jaarlijks vindt er een folkloremiddag in de gemeente plaats, waarbij bij toerbeurt een dansgroep gastheer is. Vanmiddag valt de eer te beurt aan De Plaggenmeijers uit Rekken. Voorzitter Ria Hennink heet de bezoekers en gastdansers van harte welkom.

Voordat het programma begint, treedt er nog een mystery guest voor het voetlicht. Met een vermomming en een bordje met 'ja' en 'nee', mogen de aanwezigen proberen te raden wie het is. Het blijkt burgemeester Joost van Oostrum te zijn. Sinds zijn aantreden in 2014 is het de eerste keer dat hij deze middag bezoekt. Enige hilariteit ontstaat er als de voorzitter de burgervader helpt met het ontdoen van een motorbroek.

Na een toespraak door de burgemeester is het de Rekkense dansgroep die de aftrap doet. Met accordeonmuziek als begeleiding begint men met de Voorjaarsbode en sluit het aftreden af met de IJswals. Als tweede dansgroep treden De Lebbenbrugge Dansers uit Borculo op. Deze dansgroep werkt geregeld samen met de Rekkense groep. Hoewel het weer anders doet vermoeden, hebben zij de Schaatsenrijders Polka op het repertoire staan. Na de pauze treden De Diekhookse Klumpes uit Borculo op. Het is de kleinste groep in omvang, maar ze mogen zich zeker laten zien.

Tot slot zijn het de Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo die de middag afsluiten. Ze dansen onder andere de Gelderse Boerendans en als klapper Smiet weg ow wief. Een heftige dans, waarbij men steeds van partner wisselt.

Na het afscheidswoord van voorzitter Ria Hennink is er voor een ieder gelegenheid om nog even met de beentjes van de vloer te gaan. Voor de dansers wordt de middag afgesloten met een buffet, verzorgd door Ria Kerkemeijer en haar team.

Meer berichten