Henk Jan Hondorp en dochter Annica bij de tentoonstelling van hun vrouw en moeder Marianne.
Henk Jan Hondorp en dochter Annica bij de tentoonstelling van hun vrouw en moeder Marianne.

Postume expositie van Marianne Hondorps handgemaakte hoeden

  Cultuur

Eibergen - Meestal zijn het schilderijen of is het keramisch werk dat via Kunstkring B-Art in De Huve in Eibergen geëxposeerd wordt. Deze keer echter zijn het de handgemaakte hoeden van Marianne Hondorp. In november overleed ze plotseling. Maar haar man en kinderen willen de expositie graag door laten gaan.

"We hebben na het overlijden van Marianne geen moment getwijfeld of we de expositie door zouden laten gaan. Hoe spannend ze het ook vond", aldus haar dochter Annica. Marianne was altijd de persoon die buiten haar comfortzone durfde te stappen. Ze zag daarom ook erg uit naar deze expositie."

Tante Martien
Over het hoedenmaken zijn Marianne zelf al eens: "De liefde voor het hoedenvak was er al vroeg. Een oudtante van mij, tante Martien, was modiste in Den Haag. Vaak zat ik bij haar werktafel te kijken hoe zij een hoed ontwierp, maakte of repareerde. Zij was een echte vakvrouw. Naar haar heb ik mijn label 'Chapeau de Martien' genoemd."

Modevakschool
Vijfentwintig jaar geleden volgde Marianne bij de ENSAID modevakschool de opleiding voor modiste. Haar lerares adviseerde haar om door te gaan in het hoedenvak. Volgens haar had ze het in de vingers. Daarna heeft ze nog een aantal hoedencursussen gevolgd, maar vervolgens kreeg ze een baan in de hulpverlening, waarna ze twintig jaar geen hoed meer heeft gemaakt. Vijf jaar geleden pakte ze het hoedenvak weer op en volgde ze weer een aantal cursussen. De afgelopen jaren heeft Marianne voor diverse mensen en feestelijke gelegenheden hoeden gemaakt en op allerlei plekken haar hoeden verkocht. Ook deed ze mee aan hoedenwedstrijden.

Niet te tellen aantal
Door de jaren heen heeft Marianne een bijna niet meer te tellen aantal hoeden gemaakt. De expositie toont slechts een kleine greep uit haar werk. Het zijn veelal kleurrijke en aparte hoeden. Hoeden die net een beetje anders zijn dan anders.

Vliegende Hollander
Ook de hoed die ze speciaal voor kunstwedstrijd van kunstkring B-Art in 2018 had gemaakt staat erbij en haar kunstige zeilschip creatie voor de landelijke kunstwedstrijd die het thema 'De Vliegende Hollander' droeg.

Artsen zonder grenzen
Alle hoeden in de expositie kunnen ook aangekocht worden. Hoeden zijn er immers om gedragen te worden. De opbrengst daarvan gaat naar Artsen zonder grenzen.

Meer berichten