Cursus stemvorming met Borculo's Mannenkoor

  Cultuur

Het Borculo's Mannenkoor (BMK) verzorgt begin 2019 een gratis cursus stemvorming. Voorzitter Jan Boekestijn legt uit voor wie de cursus bestemd is.

Borculo - "Deze cursus is bedoeld voor de beginnende zanger uit Berkelland, maar ook voor wat meer ervaren zangers kan het zinvol zijn. Gedurende een aantal 'lessen' neemt Carina Numan de deelnemers mee in de wereld van muziek en zang. Zij leert deelnemers hoe ze hun stem beter kunnen gebruiken, hoe ze gezamenlijk muziek kunnen maken en elkaar aanvullen en versterken in samenzang. Mannen kunnen zo op laagdrempelige wijze, zonder kosten, samen met het BMK kennismaken met het zingen in een koor."

Er zijn in totaal zes bijeenkomsten op achtereenvolgende donderdagen, waarvan er uiteindelijk drie bezocht dienen te worden. De eerste bijeenkomst is op donderdag 10 januari, waarin de gehele groep aanwezig is. Iedereen ontvangt dezelfde informatie en er worden stemsoortonafhankelijke oefeningen gedaan. Vervolgens volgen er vier bijeenkomsten per stemgroep (van hoog naar laag): eerste tenoren, tweede tenoren, baritons en bassen. De laatste keer is weer een gezamenlijke afsluitende 'les' op 14 februari. Op de eerste bijeenkomst krijgen deelnemers te horen bij welke stemgroep ze het beste passen.

De eerste en laatste bijeenkomst duren een uur en beginnen om 19.30 uur. De vier bijeenkomsten per stemgroep beginnen ook om 19.30 uur en duren drie kwartier. Naderhand kun je met het koor meezingen om te zien hoe het je bevalt. De eerste twee maanden zing je geheel zonder enige verplichting mee, waarna je bepaalt of je eventueel lid gaat worden. De bijeenkomsten vinden plaats in zaal Peters aan de Steenstraat 7 in Borculo.

Jan Boekestijn: "Zingen doe je vanuit het hart en niet altijd technisch van papier. Notenkennis is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Onze dirigent Christo Guenov schoolt geleidelijk aan iedereen bij over de betekenis van de noten en andere tekens."

Meer berichten