Foto: Joke Stomps

Joke Stomps toont Ruurlo haar blik op de wereld

  Cultuur

Ruurlo - De Achterhoekse fotograaf en oud-onderwijzeres Joke Stomps (1945) zag al veel van de wereld en maakt nu ook anderen daar deelgenoot van tijdens een expositie op uitnodiging van KunstKring Ruurlo in het Kulturhus aan de Nieuwe Weg 5. Vrijdag 14 december om 16.30 uur wordt de twee maanden durende tentoonstelling geopend. Op werkdagen zijn de foto's van nabij te aanschouwen.

Joke Stomps (1945) is geen onbekende in Ruurlo en omstreken. Ze groeide op in de Dijkhoek bij Borculo. Als kind trok zij met haar moeder de natuur in, waar haar liefde werd gewekt voor al het wonderlijke dat zich aan haar voordeed.

Na haar opleiding tot basisschoolleerkracht wilde ze graag meer van de wereld zien. De vele indrukken die zij tijdens haar reizen opdeed, legde zij vast op de gevoelige plaat, ook om anderen hiervan deelgenoot te kunnen maken. Het reisvirus kreeg haar steeds meer in zijn greep. In haar werkzame periode maakte zij elke drie, vier jaar een spannende reis naar een exotisch land. Haar favorieten daaronder zijn Tibet, Bhutan en IJsland, maar haar hart heeft zij verpand aan Afrika.

Het liefst reist zij in kleine groepen, waarbij ze ervoor waakt geen doorsnee toerist te zijn, die zo snel mogelijk zo veel mogelijk foto's schiet. Eerst wil zij het vertrouwen van de plaatselijke bevolking winnen door zich onder hen te begeven en vlak bij hen te leven in een tentje op afgelegen plekken. 'Als je de mensen met respect benadert en behandelt, komt het vertrouwen vanzelf', is haar motto. Ze gaat op in hun leven en wordt één van hen, zodat ze als vanzelfsprekend hun leven in foto's vast kan leggen.

Ze is volkomen autodidact, haar stelregel 'al doende leert men' is haar op het lijf geschreven. Joke is, na een onderwijsloopbaan van 40 jaar, waarvan 34 jaar aan de Kerst Zwartschool in Ruurlo, in de omstandigheid haar hobby nog intenser te beleven. Naast haar buitenlandreizen neemt ze regelmatig succesvol deel aan wedstrijden en is ze een graag geziene deelnemer aan de KijkKastKunstRoute die de KunstKring Ruurlo elke twee jaar organiseert.
Kijk voor meer informatie op de website van de KunstKring Ruurlo: www.kunstkringruurlo.nl/exposities.

Meer berichten