Samen met Floor Le Coultre vormt Brackman een gelijknamig duo. Foto: Martina Zuzana Šimkovicová.
Samen met Floor Le Coultre vormt Brackman een gelijknamig duo. Foto: Martina Zuzana Šimkovicová.

Brackmans brengen klassieke muziek naar Eibergen

  Cultuur

Eibergen - De formule van Podium Eibergen belooft veel: concerten op kleine podia in deze regio, waarbij contact tussen uitvoerenden en publiek centraal staat. Spelers lichten hun programma ter plekke toe, na afloop is er ruimschoots gelegenheid om persoonlijk kennis te maken met de uitvoerenden. Op zondag 9 december is de aftrap in de Brackman Boerderij.

Josine Brackman verhuisde begin dit jaar vanuit Amsterdam naar het Eibergse buitengebied. "Samen met m'n man Hans-Evert heb ik de rust en prachtige natuur van de Achterhoek opgezocht. Als kinderen vertoefden we al vaak in deze streek. Dochter Anne is met ons meeverhuisd naar Eibergen. Zij heeft weliswaar piano gestudeerd, maar zij wilde zich meer met haar IJslandse paarden gaan bezighouden. Voor haar was het daarom ook een logische keuze om samen met ons een mooie plek in de Achterhoek te zoeken. Dat werd dus Eibergen."

Kormelinkweg

Zoon Tim, woonachtig in Den Haag, waar hij aan het conservatorium viool studeerde, is een van de eerste musici die optreden bij Podium Eibergen. Boerderij Brackman aan de Kormelinkbulten 3 (voorheen Kormelinkweg 9) heeft die middag vanaf 14.30 uur naast Tim Brackman, violiste Floor Le Coultre en pianisten Maarten den Hengst en Ivana Alkovic op de spreekwoordelijke planken staan. Ze wonnen allemaal prijzen bij nationale en internationale concoursen. Speciaal voor dit openingsconcert hebben zij een gezamenlijk programma samengesteld met werken van Hindemith, Bizet, Debussy en Sjostakovitsj.

Huiskamerconcerten

Als we Josine spreken, is zoon Tim net vertrokken voor een paar concerten in Italië. Josine: "Hoewel Tim zelf niet in Eibergen woont, komt hij hier ook graag en hij voelt zich hier net zo thuis als wij. In Amsterdam organiseerden zowel wij als onze kinderen al jarenlang huiskamerconcerten en zelfs een huiskamermuziekfestival. Daar kwamen steeds meer mensen op af, die werden aangetrokken door de toegankelijke sfeer. Zoals we vaak te horen kregen: niet alleen beleef je de muziek intenser, wanneer je die live in een huiskamer ondergaat, maar ook kan je gemakkelijk in contact komen met degenen die gespeeld hebben. Toen we besloten naar Eibergen te verhuizen, was er vanaf het begin al de wens om daar op eenzelfde manier huiskamerconcerten te kunnen organiseren. Maar ook kleine muziektheaterprojecten of bijvoorbeeld kinderconcerten." Voorlopig zal de woonboerderij als klein podium fungeren, geeft Josine aan. "Maar we zullen ook zeker in de omgeving op zoek gaan naar mooie locaties."

Masterclasses

Tim Brackman is net afgestudeerd voor zijn master viool. Met het Animato Kwartet treedt hij in januari op in het Concertgebouw. Maar hij is binnenkort ook te horen als solist in De Vier Jaargetijden van Vivaldi en in het vioolconcert van Brahms. Josine: "Doordat hij veel heeft opgetreden op festivals in binnen- en buitenland heeft hij een groot netwerk van fantastische musici. Hij is dan ook als geen ander in staat om deze mensen naar Eibergen te halen om hier prachtige concerten te kunnen geven." Behalve concerten en muziektheaterproducties zullen er onder de vlag van Podium Eibergen ook masterclasses georganiseerd gaan worden. Denk hierbij aan een lang weekend masterclasses door bijvoorbeeld de bekende vioolpedagoog Vera Beths. Plannen daarvoor verkeren in een vergevorderd stadium, aldus Josine. Voor het concert op 9 december om 14.30 uur dient men zich aan te melden. Er is een maximum van 50 stoelen. Toegang is gratis, een donatie voor de stichting wordt zeer op prijs gesteld. Info:

podiumeibergen.nl

Meer berichten