Roel Heij (links) en Franz-Josef Menker - hier voor de Stiftskerk in Vreden - leiden deelnemers langs sporen van een religieus verleden.
Roel Heij (links) en Franz-Josef Menker - hier voor de Stiftskerk in Vreden - leiden deelnemers langs sporen van een religieus verleden.

Bedevaart langs de Berkel

  Cultuur

BERKELLAND - De Duits-Nederlandse grensregio was in de tijd van de reformatie een religieus brandpunt. In onze tijd kunnen we op zoek gaan naar de sporen van dit verleden. Geïnteresseerden naar deze sporen kunnen op zaterdag 15 september mee op een trip, georganiseerd door de Volkshogeschool van Ahaus en Vreden (VHS) en het Katholiek opleidingsinstituut Kreis Borken (KBW).

Onder leiding van Franz-Josef Menker (Gescher) en Roel Heij (Eibergen) gaat de reis van de Stiftskerk in Vreden via de barokke Sint-Franciscuskerk in de Duitse plaats Zwillbrock naar de Oude Mattheuskerk in Eibergen. De protestantse gemeente in Eibergen was in de begintijd van de reformatie verantwoordelijk voor de nabijgelegen plaatsen Rekken en Haarlo. De reis passeert de achthoekige protestantse kerk in Haarlo, voordat Zutphen aan de monding van de Berkel wordt bereikt. Daar kunnen deelnemers de Wijnhuistoren beklimmen, de Walburgiskerk bezichtigen en een stadswandeling maken.

Franz-Josef Menker heeft in 2017 in het kader van de Berkelaktionstag op 23 juli ook al een busreis verzorgd onder de noemer 'Mit dem Bus zu spirituelle Orten'. Toen ging het van de monding van de Berkel in Billerbeck naar Vreden.

De start is om 10 uur en om 19 uur wordt afgesloten bij de Stiftskerk in Vreden. De excursie kost 40 euro, inclusief busreis, entree, reisbegeleiding, eenvoudige lunch en koffie aan het eind van de middag. Aanmelden kan tot 7 september via vhs-aktuellesforum.de / tel. 0049 2561 95370. Roel Heij geeft graag uitleg: tel. 06 23042960.

Meer berichten