Bovenin in de uitkijktoren op de Needse Berg droeg Sander Grootendorst zikjn net onthulde leeuweriksgedicht voor.
Bovenin in de uitkijktoren op de Needse Berg droeg Sander Grootendorst zikjn net onthulde leeuweriksgedicht voor.

Poëtische lokroep vanuit uitkijktoren

  Cultuur

NEEDE - De dichter Willem Sluiter heeft woensdag 8 augustus een passend eerbetoon gekregen op het hoogste punt in zijn geboorteplaats Neede. Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland onthulde er het 'Leeuweriksgedicht' van Sander Grootendorst uit Zutphen, dat nu bovenin de uitkijktoren op de Needse Berg prijkt. Grootendorst droeg het bij deze gelegenheid zelf voor.

Het gedicht is tevens een roep om de terugkeer van deze bedreigde vogel, die ook hier ooit jubelend opsteeg, maar al jaren niet meer gezien is op de Needse Berg

De plaatselijke VVV heeft zo de in mei geopende natuurobservatiepost van een extra attractie voorzien.

Directe aanleiding voor het nu laten aanbrengen van een gedicht in de uitkijktoren in Neede is het project 'Willem Sluiter en 350 jaar Achterhoek'. Dichter en dominee Sluiter publiceerde in 1668 in een lang gedicht de bekende regels 'Waer iemant duisent vreugden soek, Mijn vreugt is in dees' achter-hoek'. Sluiters werk was een paar eeuwen zeer populair. Hij hief hierin een lofzang aan op het eenvoudige buitenleven.

Sluiter dichtte ook het lied 'Op het zingen van den Leeuw'rik'. Dichter, journalist en natuurkenner Grootendorst liet zich voor zijn gedicht inspireren door Sluiters lied en nam er vier regels uit over.

Meer berichten