Foto: Stichting Berkelland Cultuur

Kleurrijke expositie in gemeentehuis

  Cultuur

BERKELLAND - José Hendriksen en Ida Roekevisch brengen met hun werk kleur in het gemeentehuis van augustus tot en met oktober. José woont in Borculo en is gefascineerd door alles wat met de mens en het dierenrijk te maken heeft. Gedragingen zijn ontroerend, soms onvoorspelbaar, maar altijd intrigerend. Dit laat ze in haar sculpturen terugkomen. Ida woont Haarlo en is coloriste. Het is vaak de kleur die de toeschouwer trekt, bij een nadere beschouwing is duidelijk, dat Ida een verhaal heeft.

In het atelier van José Hendriksen gaat het werken met klei vooral om het proces, de klei bepaalt mede wat het gaat worden. Als onderwijscoach heeft zij zich gespecialiseerd in het gedrag van de mens. Diezelfde fascinatie voor mens en dier komt tot uitdrukking in haar kunst: vooral keramische sculpturen, maar ook bij tekenen, schilderen en fotografie. Zij volgde een kunstopleiding aan de AKI, schilderlessen bij Marijke van Dijk en Caro ten Brundel. Sinds 2012 volgt ze keramieklessen bij Jeanne te Dorsthorst, haar inspirator.

De inspiratie van Ida Roekevisch is de Oostenrijkse architect-kunstenaar-filosoof Hundertwasser. Alle vrolijkheid roept bij nadere beschouwing vraagtekens op. Verdriet en ergernis zijn in haar werk verborgen. Ida is geen prater, maar haar schilderskwast is het middel om haar gevoelens bloot te geven. Geen rechte lijnen, maar organische vormen die harmonie en balans in het geheel brengen. De natuur geeft haar energie, geluk en innerlijke rust. In tinten, die veelal zijn afgedwaald van de werkelijkheid, kan Ida haar verhaal kwijt, haar boodschap overbrengen, haar bezorgdheid uiten over zaken als het milieu, de natuur en de menselijke maat, die overal in de verdrukking komt.

Iedereen die ook een keer wil exposeren in het gemeentehuis, kan een mail sturen naar berkellandcultuur@gmail.com. Er is slechts een voorwaarde: de kunstenaar moet in de gemeente Berkelland wonen.

Meer berichten