Harry van Wijk verzorgt zaterdag 21 juli een concert in de vernieuwde Dorpskerk in Ruurlo.
Harry van Wijk verzorgt zaterdag 21 juli een concert in de vernieuwde Dorpskerk in Ruurlo.

Harry van Wijk wijdt 'nieuwe' Dorpskerk in

  Cultuur

Harry van Wijk uit Amersfoort verzorgt zaterdag 21 juli een toeristenorgelconcert in de vernieuwde Dorpskerk aan het Kerkplein 1 in Ruurlo. Hij is te beluisteren van 14.00 tot 14.45 uur. De kerk is dan voor het eerst weer open na de verbouwing.

Ruurlo - Die middag is de kerk open van 13.30 tot 16.00 uur. Om 14.00 zal Harry van Wijk het orgel bespelen. Van Wijk is een breed georiënteerd musicus. Hij geeft orgelconcerten in Nederland, België, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. Verder is hij als kerkmusicus verbonden aan de Oude Helenakerk in Aalten en aan De Kandelaar in Amersfoort. Ook is hij dirigent van het koor Toonkunst Plus Amersfoort.

Het orgel dat hij bespeelt is het Holtgráveorgel. Het orgel is gemaakt in de 19e eeuw. In die tijd improviseerde men veel op de psalmmelodieën. Maar men speelde ook wel muziek die oorspronkelijk geschreven was voor piano of orkest. Deze traditie wil Harry van Wijk graag voort zetten op 21 juli. Hij speelt dan een van de bekendste werken van Mozart: Eine kleine nachtmusik. Dit stuk is geschreven voor een klein strijkorkest en zal uitstekend klinken op het orgel in Ruurlo. Een heel ander genre is de musical 'Annie' van Charles Strouse. Uit deze musical speelt Harry drie liedjes, waaronder Tomorrow.

Begin dit jaar is de plaat uitgekomen die Harry heeft opgenomen in Philadelphia (USA) met daarop onder meer 'Die Moldau' van Smetana. Hij speelt dit op een prachtig orgel van de bouwer E. Skinner. Deze orgels zijn speciaal ontworpen voor orkestmuziek.

Meer berichten