Harry Tijhuis met op de achtergrond het verkeer op de oude N18. Het is er echter niet veel beter op geworden voor hem. Foto: 'N18, de Film'
Harry Tijhuis met op de achtergrond het verkeer op de oude N18. Het is er echter niet veel beter op geworden voor hem. Foto: 'N18, de Film' (Foto: )

Bewoners Hupsel laten hart spreken tijdens filmavond

  Cultuur

Tientallen inwoners van Eibergen, Hupsel, Neede en Olden Eibergen zagen maandag 28 mei 'N18 de Film' in zaal De Klok in Eibergen. Honderdvijfentwintig minuten lang, onderbroken door een pauze van twintig minuten, keken zij geboeid naar de onder meer voor Hupsel ernstige gevolgen van de aanleg van de nieuwe Twenteroute.

Eibergen - Aloys Woertman en Harry Tijhuis wezen onder andere op de verlaagde grondwaterstand in Hupsel als gevolg van de wegenaanleg en Petra Mateman van de Buurtvereniging vertelde hoe de buurtschap is doorsneden en uitgedund. De gezusters Rumathe noemden een reeks buurtbewoners die werden gedwongen te verhuizen.

Het was duidelijk dat de filmdocumentaire de vinger heeft gelegd op de grote wond die de nieuwe Twenteroute in Hupsel heeft geslagen. Tal van bezoekers namen een of meer DVD's mee naar huis als een historisch document. 'N18 de Film' behandelt tientallen gevolgen van de aanleg van de N18, bijna een halve eeuw na de eerste plannen en de chaotische planning, omdat 'iedereen de weg nodig vond, maar niet voor eigen deur wilde'.

Nadat de kijkers hadden gezien hoe Brimos in Hattem de wegwijzers voor de nieuwe N18 maakte, vertelden diverse bezoekers na afloop hun ervaringen met de bewegwijzering in het centrum van sommige plaatsen aan de Twenteroute. Daar raakt men aan het dwalen, omdat wegwijzers naar de nieuwe N18 nog ontbreken en omdat de autoweg nog niet op de kaarten van Google staat.

Woensdagavond 30 mei wordt 'N18 de Film' vertoond in zaal 't Zwaantje in Lichtenvoorde, waar de N18 werd verbreed en veiliger gemaakt, maar waar inwoners vrezen dat de Twenteroute tussen Varsseveld en Groenlo een flessenhals blijft met nog negen verkeerslichtinstallaties op gelijkvloerse kruisingen.

Daarna wordt de film vertoond in De Kappen in Haaksbergen en de Oude Usseler School in Usselo op 31 mei en tenslotte in de Dorpsaccommodatie in Rietmolen op 8 juni. De filmmakers zien de verkopen van de DVD gestadig toenemen. "Deze film is over twintig jaar ook nog interessant voor mijn kinderen", zei een bezoekster.

Meer berichten
Shopbox