Bennie Jolink doet in 't Hele Normaale Hummelo een boekje open over dit mooie stukje Achterhoek: "Het is het mooiste plekje op deze aarde."
Bennie Jolink doet in 't Hele Normaale Hummelo een boekje open over dit mooie stukje Achterhoek: "Het is het mooiste plekje op deze aarde." (Foto: )

Bennie Jolink leidt lezer langs mooiste plekjes

  Cultuur

HUMMELO/HAAKSBERGEN -Normaalzanger Bennie Jolink die de lezer meeneemt over zijn geboortegrond en de allernormaalste plekjes in zijn geboortedorp Hummelo laat zien. Waar ooit de lagere school - onderwerp van een Normaalklassieker - stond, de cafés en restaurants waar hij graag komt. En welke links het Achterhoekse dorp zoal heeft met Normaal. Het komt allemaal aan bod in het boek 't Hele Normaale Hummelo.

"Wat, alweer een boek over de Achterhoek?!", schrijft Jolink zelf in het voorwoord. "Inderdaad, alweer een boek over de Achterhoek", zegt auteur Jan Colijn uit Haaksbergen. "Reden is het standbeeld dat Normaal krijgt. Een levensgroot standbeeld voor een rockband, dat is nog nooit eerder vertoond in de nederpop."

De verwachting is dan ook dat nogal wat anhangers - zoals de Normaalfans zichzelf noemen - de komende tijd naar Hummelo zullen afreizen om het bronzen beeld met eigen ogen te aanschouwen. Het standbeeld is een initiatief van het Anhangerschap, zoals de fanclub van Normaal heet. "En als fanclub kun je er dan wel een standbeeld neerzetten, maar dan is het wel zo handig dat toeristen - of bedevaartgangers voor mijn part - weten wat er in het dorp zoal nog meer te zien en te beleven valt. Voor als ze er een of wellicht meer dagen willen verblijven. Vandaar dit boek", aldus Colijn.

Maar er zijn volgens de schrijver nog meer redenen voor het boek. "Ik heb twee jaar geleden het boek Oerend Mooie Achterhoek geschreven. Dat is uitverkocht, maar ik krijg er nog steeds vraag naar. Ik heb een herdruk overwogen, maar dit nieuwe boek leek me meer op z'n plaats."

In het boek onder meer veel foto's. "Dat was ook een belangrijke aanleiding voor dit boek. Zo zijn er foto's opgedoken van Hugo Jaartsveld, ooit de allereerste fotograaf en zodoende de man die Normaal een gezicht gaf. Maar ook heeft de huidige huisfotograaf Koos Groenewold in het afscheidsjaar ontzettend veel mooie foto's gemaakt van die allerlaatste tournee, of Veldtocht in Normaaljargon. En het zou doodzonde zijn als al die mooie foto's op de plank zouden blijven liggen."

Verder uitvoerig aandacht voor de fans van Normaal. "Want dat is toch wel het bijzondere aan Normaal. De band is al gestopt, maar heeft tot op de dag van vandaag nog altijd een van de grootste fanclubs van ons land. En omdat de band veertig jaar erop los høkte, hebben ze zelfs drie generaties fans. Er zijn maar weinig bands die dat kunnen zeggen."

Het boek is te bestellen door een mailtje te sturen naar jancolijn@kpnmail.nl.

Meer berichten