De mannen van Normaal met hun echtgenotes bij een kleine versie van het standbeeld dat op Hemelvaartsdag onthuld wordt.
De mannen van Normaal met hun echtgenotes bij een kleine versie van het standbeeld dat op Hemelvaartsdag onthuld wordt.

Bennie Jolink en Marshalls treden op bij onthulling standbeeld Normaal

  Cultuur

Een levensgroot standbeeld voor een rockband. Een primeur in de nederpop. Normaal-zanger Bennie Jolink, die jarenlang een studio in Haaksbergen bezat, is zelfs zo enthousiast over het resultaat dat het hem inspireerde weer live te gaan zingen. Dat doet hij tijdens de onthulling op Hemelvaartsdag in de dorpskern van zijn geboortedorp Hummelo.

HUMMELO - Het is de fanclub, ofwel 'het Anhangerschap', dat het evenement organiseert, in samenwerking met Café De Tol, ooit stamkroeg van Normaal. Waarbij Anhangerschapsvoorzitter Henk Kelder benadrukt dat de toegang gratis is. "Want we willen hier zoveel mogelijk mensen van mee laten genieten." Met na de onthulling van het standbeeld veel livemuziek. Want behalve Bennie Jolink, gitarist Ferdi Joly en bassist Willem Terhorst treden er meerdere bands op.

Het idee voor het standbeeld is afkomstig van het Anhangerschap, dat het vervolgens cadeau deed aan zowel Normaal als al die fans. Want Normaal mag dan na veertig jaren van deurdonderen officieel zijn gestopt, de band heeft tot op de dag van vandaag nog altijd een van de grotere fanclubs van ons land.

Nadat het idee van het standbeeld werd gelanceerd, werd de gerenommeerde kunstenares Lia Krol in de arm genomen. Zij leverde ruim een halfjaar lang achter de schermen noeste arbeid. Het resultaat: een levensgroot bronzen standbeeld, dat straks een plekje middenin het dorpshart van Hummelo krijgt.

Bennie Jolink, zelf ook afgestudeerd kunstenaar, is al eens bij collega-kunstenares Lia Krol op bezoek geweest om de vorderingen met eigen ogen te bekijken. Hij was zelfs zo enthousiast over wat hij zag dat hij spontaan op het idee kwam om tijdens de onthulling enkele liedjes live te gaan vertolken.

En dat terwijl Jolink had verkondigd "nooit meer live" te zullen gaan spelen. Maar dat had alles te maken met zijn broze gezondheid. Nadat hij was gestopt met Normaal stak de aangeboren astma namelijk heviger dan ooit tevoren de kop op.

Jolink werkte al sportend aan zijn herstel. "Ik ging weliswaar vooruit, maar het verliep allemaal heel erg moeizaam. Tot ik een nieuw, experimenteel geneesmiddel kreeg. Ik wist niet wat me overkwam. Van de ene op de andere dag kreeg ik ineens weer lucht." Wat hem nieuwe inspiratie opleverde. Jolink werkt momenteel aan een nieuw soloalbum.

Programma
11.00 uur: terrein open, 13.30 uur: onthulling standbeeld, 14.15 uur: optreden Bennie, Willem en Ferdi, 15.00 uur: Anhangerschapband, 17.00 uur : The Marshalls (uit Haaksbergen), 19.00 uur : De Kisjeskearls, 21.00 uur: einde.

Meer berichten